Loudspeaker Alliance – Continuous Error

Loudspeaker Alliance - Continuous Error

Loudspeaker Alliance – Continuous Error

2009 / Cheap Tunes Records

Lično zapakiran prvenec vipavskih Loudspeaker Alliance vas prej kot s soničnim rockom preseneti s stavkom iz Straussovega valčka Na lepi modri Donavi; sicer pa naj še v isti sapi pohvalim oblikovalsko zasnovo ploščka (v polju DIY principa je za to poskrbel kar Janez Plešnar, sicer tretjina Loudspeaker Alliance). Všečna je tudi knjižica z besedili, kar je prej izjema kot pravilo v primerjavi s podobnimi diskografskimi podvigi.
Plošča je izšla za založbo Cheap Tunes in če me pogled v moje zverižjene prste ne vara, je opisan plošček eden izmed treh izdanih v letošnjem letu: lepa bera. In če smo prej hvalili oblikovalce, naj še uporabimo priliko in pohvalimo spletno stran založbe, ki je prilično informativna in tudi lepa na oko. Sedaj pa Continuous Error.
Pesmi na njem je dvanajst oziroma dobrih 35 minut muzike, ki bi jo najlažje tagali kar kot soničen rock: z obveznim pridihom garaže in pomanjkanjem fine produkcije – to seveda ni slabost, da se razumemo. Soničen je predvsem vokal, v katerem je nekaj (post) punkerskega (NOFX, Green Day, zgodnji Offspring…), ter kitarsko nabijanje v komadih kot sta na primer Desperation ali pa Revolt. Osebno so mi sicer bližje skladbe z bolj travmatskim pridihom, recimo Vicious (poslušajte bas!!!), tudi Black, ki spominja na Sonic Youth, ni od muh. Zaključna skladba Time, ki od večine še najbolj odstopa, je na mestu.
Seveda je treba razumeti, da je naša predpostavka o “soničnem rocku” zelo široko zastavljena: Loudspeaker Alliance se v svoji godbi dotikajo številnih žanrov, začenši z rudimentarnim punkom, kot je odmeval leta 1977 (npr. Communication), ter elegantnim prehodom čez angleški new wave iz osemdesetih. Mogoče zato malo trpi identiteta, saj se zdi, da zasedba svoj pravi obraz še kleše. Ampak taki so začetki, s tem ni nič narobe.
Skratka zelo spodbuden prvenec.

Matjaž Jaušovec

Povezani članki: