Laibach med najboljšimi na svetu

Laibach (foto: Bojan Okorn)

Laibach (foto: Bojan Okorn)

Ob koncu leta 2009 je Classic Rock Magazine – ena od najvplivnejših britanskih revij za rock glasbo – objavila izbor najboljših oziroma najpomembnejših plošč vseh časov in v rubriki ‘albumov industrijskega rocka za poznavalce’ je na drugem mestu pristala plošča Opus Dei skupine Laibach (1987, Mute Records). V izboru petih plošč so se znašli še Einstuerzende Neubauten, Skinny Puppy, Rammstein in The Young Gods. Isti album je sicer – po izboru kritikov z vsega sveta – uvrščen tudi v antologijo najboljših albumov vseh časov (1001 Albums You Must Hear Before You Die, Cassell Illustrated, 2005).
Prav tako pomembni britanski mesečnik MOJO pa je v zaključni decembrski številki, v rubriki BURRIED TREASURE objavil celostranski slavospev Laibachovem albumu VOLK, izdanem pri Mute Records leta 2006.
Poleg tega je britanska kustosinja Catherine Wood v decembrski številki vodilnega ameriškega mesečnika za umetnost ARTFORUM med desetimi letošnjimi naj dogodki v svetu umetnosti izbrala Laibachov projekt Umetnost fuge (LAIBACHKUNSTDERFUGE, Dallas Records 2007), ki ga je skupina v Londonu v živo predstavila na koncertu v Bush Hall februarja letos. (Med ostalimi devetimi projekti v njenem naboru je recimo navedena še razstava Picassa in mojstrov v pariški Grand Palais, plesna predstava Michaela Clarka in njegove skupine v londonskem Barbicanu, skupinska razstava poljskih umetnikov v muzeji Sztuki v £odzu, etc.)
Skupina Laibach je sicer leto 2009 zaključila s turnejo trinajstih koncertov po evropskih mestih, ki jo je izpeljala v sodelovanju z mednarodno zasedbo Juno Reactor, ki jo vodi Ben Watkins iz Velike Britanije, znan predvsem po svoji filmski glasbi (med drugim je soustvarjal tudi trilogijo Matrica.V skupini Juno Reactor sodelujejo različni glasbeniki z vseh vetrov, med njimi bobnar Peter Clarke – Budgie (Suixsie & the Banshees, Creatures), MC Ghetto Priest aka Squidz (znan tudi po svojem delu z Adrianom Sherwoodom in skupino Asian Dub Fundation), japonski kitaristični zvezdnik Sugizo alias Sugihara Yasuhiro, tolkalec Mabi Gabriel Thobejane (Miles Davis, Airto Moreira), pevka Taz Alexander (Van Morrison, Taj Mahal) in ostali).
Turneja obeh skupin, z delovnim naslovom DOUBLE HEADLINE EU TOUR, se je uradno pričela z nastopom na otvoritvi koncertne dvorane Kina Šiške v Ljubljani 18. septembra, nadaljevala se je 5. 12. v Hengelu na Nizozemskem in zaključila 20. 12. v Londonu, s koncertom v dvorani ULU (University of London Union). Vmes sta skupini nastopili še v Frankfurtu, Berlinu, Pragi, Varšavi, Wroclavu, Beogradu, Budimpešti, Mariboru, Arau in Koelnu.
V letu 2009 je Laibach po Evropi in Sloveniji koncentriral 43 krat; leto je skupina začela s turnejo LAIBACHKUNSTDERFUGE in s tem programom nastopila 16 krat, med drugim tudi v Londonu, Beogradu, Pragi in Kopenhagnu (Marmorna cerkev), ter v Filharmoniji Artura Rubensteina v £odzu. V tem poljskem mestu je Laibach, na povabilo tamkajšnjega muzeja moderne umetnosti (Muzej Sztuki) pripravil tudi veliko samostojno razstavo AUSSTELLUNG LAIBACH KUNST – REKAPITULACJA 2009 Poleg omenjenega je Laibach s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in v sodelovanju z Izidorjem Leitingerjem 18. aprila Laibach v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma dvakrat izpeljal še projekt VOLKSWAGNER, ki ga bo v naslednjih letih predstavil tudi v tujini.
Sicer pa Laibach v letu 2010 pripravlja kopico novih projektov, med drugim tri velike pregledne razstave (v Ljubljani, Trbovljah in Zagrebu), sestavlja pa tudi material za nove albume.

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.