Kultura smrti rohnela po Šiški

kino_siska_Noctiferia01_dec09

Ljubljana / Kino Šiška
15. 12. 2009
Vstopnina: 10 / 12 €
 
Noctiferia je kot eno vodilnih imen na metalski sceni pri nas poskrbela za enega bolj pričakovanih albumov. Končno so le spravili skupaj nekaj nove muzike in jo predstavili na še vedno svežem koncertnem prizorišču Kino Šiška.
 
Noctiferia se je odločila občinstvo na delovno temperaturo ogreti z dvema predskupinama – Mordenon in Dickless Tracy. S tem je prav gotovo pokazala podporo sceni in dala možnost bandoma nastopati na večjem odru … ne pa tudi pred večjim občinstvom kot sta ga vajeni. Če se koncert napoveduje za sedmo ali osmo uro zvečer, je precej samoumevno, da v začetku obiskovalcev ne bo prav veliko, niti ni nobenega zagotovila, da se bodo strastni kadilci ob začetku koncerta dejansko preselili v dvorano. Tako sem tudi jaz uspela priti le na drugo predskupino Dickless Tracy. Samo glasbo do neke mere zasneči zajebantski nastop, ki ga je sicer prav zabavno spremljati, vendar kot že rečeno to v smislu cenjenja glasbe ne vpliva prav dobro.
 
Nastop Noctiferie se je začel s predstavitvijo videospota za napovedno pesem novega albuma Death Culture, Holymen. Neambiciozno zastavljen video je bil narejen skozi izbor posnetkov s samega snemanja plošče in daje občutek, da so ga naredili samo za to, da je. Nekako bi pričakovali paket nove plošče, promo materiala in videa v istem stilu.
 
Koncert je bil skratka namenjen predstavitvi nove glasbe. Primerno nepoznavanju novega materiala je tudi občinstvo koncert spremljalo bolj zadržano. Šele v drugi polovici s prestavitvijo Giannija na tolkala, kar deluje izjemno atraktivno, in zaključkom s starejšimi komadi, se je občinstvo imelo priložnost aktivneje vključiti. Bring Out The Beast, še vedno ostaja komad, ki prinese največ odziva. Dobro uro kratek koncert je ostal brez bisa, a po pravici povedano na promocijah plošč niti ne gre pričakovati celotnega koncertnega paketa. To je pač praznovanje banda, ki na žur povabi svoje kolege in fane, odigra novo muziko, potem pa gre na pivo in se ima fajn. In prav je tako.
 
Še beseda ali dve o tehniki, o kateri je bilo po tem koncertu precej govora. Dejstvo je, da je bil zvok na koncertu slab. Kino šiška kljub obilici odlične opreme očitno le ni tak biser koncertnih dvoran, kot so ga oglaševali. Prizirišče morda res ni idealno ozvočljivo, konec koncev gre le za preurejeno kino dvorano in ne za prostor namensko zgrajen za koncerte, pa vendar koncertne obiskovalce izkušnje učijo, da je ne glede na to mogoče dober zvok narediti v prav vsaki dvorani. Kino šiška je bil prilagojen za potrebe glasbene produkcije in posledično bi ozvočenje moralo delovati kot je treba. Ne da se znebiti občutka, da gre za prezahtevno igračo, ki je tehniki ne znajo do konca izkoristiti.
 
Tekst: MojcA SelaK
Foto: Simon Šturm
 
 

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.