Fotozgodba: The Stroj – Kymatikon

2009_12_11_15_the_stroj

Ljubljana / Kino Šiška
11. 12. 2009

3. novembra 1957 so v tedanji Sovjetski zvezi v Zemljino orbito lansirali Sputnik 2, prvo vesoljsko plovilo z živim bitjem na krovu. Psička Laika, ki je kot prva vesoljska potnica umrla le nekaj ur po izstrelitvi, se je s tem poletom zapisala v zgodovino.

Natanko 52 let po izstrelitvi The Stroj na radijske valove pošilja novi single Laika, kozmično himno, posvečeno potepuški psički iz moskovskih ulic, ki je svoje življenje končala v tišini vesolja kot predhodnica kozmonavtov. Obenem skladba govori o minljivosti, o minljivosti prav vsake zmage ali poraza, in sili k razmisleku o človeštvu, večnosti in posledicah naših dejanj. Single Laika je prva posneta skladba zasedbe The Stroj v novi zasedbi, hrumenje strojev in bobnenje tolkal pa se je v kozmični tišini tokrat umaknilo eteričnemu ženskemu vokalu, sikanju električne napeljave v vesoljskem modulu ter odmevu Laikinega cvileža iz brezna časa.

»Skladba Laika je bila prva, ki smo se jo lotili s prenovljeno postavo, končni studijski izdelek pa lepo odraža naše nove glasbene koordinate. Večino zvočnega materiala za Laiko sem posnel med letošnjim bivanjem v Berlinu in Moskvi, kjer je nastala tudi osnovna zamisel skladbe, navdihnjena z zgodbo o potepuški psički, ki je v tekmi za tehnološki prestiž in ideološko nadvlado med hladno vojno postala prva vesoljska potnica in žrtev obenem. Zvočni material je z velikim občutkom uglasbil Jure Golobič, Eva Breznikar pa je z besedilom in subtilno interpretacijo skladbi dodala še močno sporočilno dimenzijo. Tempo skladbe, 103 udarce na minuto, ustreza Laikinemu srčnemu utripu, ki so ga nekaj ur pred njeno smrtjo zabeležili senzorji na njenem telesu. Verjamem, da bomo z Laiko našo glasbo približali tudi tistim, ki so nas kot tolkalce doslej poslušali bolj od daleč,« je povedal ustanovni član in vodja zasedbe The Stroj, Primož Oberžan.

Tekst: PR

Foto: Bojan Okorn

 

 

.

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.