Willie Nelson – American Classic

Willie Nelson – American Classic

Willie Nelson – American Classic

2009, Blue Note / Dallas

Božični prazniki so pred vrati in na policah z zgoščenkami po vsem svetu se bo zopet znašla vrsta plošč, katerih namen bo zgolj prodajati se in ustvarjati prihodke in dobiček. Takšne plošče z glasbo žal nimajo nobene zveze. In ena izmed takšnih je pred nami.

Willie Nelson je ikona ameriške country glasbe, ki zagotovo sodi med največje ameriške glasbene zvezdnike. Njegovo minulo delo ga nesporno uvršča med legende. Izreden glas in samosvoje, na videz površno igranje kitare, sta prepoznavna elementa tega glasbenika. Willie Nelson je pred kratkim izdal ploščo z naslovom American Classic, na kateri prepeva znane jazzovske napeve, ki jih lahko slišimo skoraj na vsaki terasi ob morju. Gre za ploščo, ki po nekajminutnem poslušanju žal preide v čisti dolgčas. Zloščena produkcija Tommya LiPume, zvezdniška ekipa glasbenikov, ki jo sestavljajo basist Cristianom McBridom, pianist Joem Samplom in ostali, daje plošči sicer nekaj verodostojnosti, vendar je žal tako strašansko predvidljiva, da je za kaj več kot ozadje ob branju časopisa pač ne priporočam. Willie Nelson v glavnem prepeva neštetokrat obdelane napeve kot so The Nearness Of You, Fly Me To The Moon, I Miss You So, Becouse Of You in druge. V dveh skladbah se kot gostji pojavita celo zvezdnici mlajše generacije Diana Krall in Norah Jones, ki pa vzdušja ne popravita kaj prida. Žal se plošča vleče in vleče.

Willie Nelson si danes do neke meri lahko privošči takšen spodrsljaj. Glasba se danes, podobno kot ostale stvari, konzumira hitro, brez poglabljanja in uživanja v njej. Zato bo večina današnjih poslušalcev verjetno celo zadovoljna s to ploščo. Sprašujem pa se, kje bi bil Willie Nelson danes, če bi se na tak način spravil h glasbi na začetku svoje kariere. Verjetno bi še vedno prepeval na kateri izmed mnogih teras, nekje ob morju.

Iztok Rodež

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.