Skunk Anansie na Dunaju

skunk_anansie

Dunaj  / Gasometer
17. 11. 2009
 
In končno je prišel težko pričakovani torek in z njim »Best of Tour« skupine Skunk Anansie na Dunaju. Šesturna vožnja je zaradi koncerti.net, ki so naju prijazno sprejeli medse na avtobus in pričakovanja v živo slišati vokal pevke Skin, hitro minila.
 
Dvorano Gasometer, ki se nahaja v enem izmed štirih bivših plinohramov, katerih notranjo arhitekturo in namembnost so spremenili v trgovski center, poslovne prostore ter tudi študentska stanovanja in ki po velikosti rahlo spominja na slovensko Cvetličarno, so kot predskupina točno ob 20:00 ogreli britanski The Chemists. Tukaj trdno drži stereotip o točnosti Avstrijcev, ki nas je vse razveselil. Njihov prvenec Theories of Dr. Lovelock je bil izdan na dan, ko je luč glasbene scene uvidel tudi novi album Skunk Anansie Smashes And Trashes, 2.11.2009
 
Težko pričakovan prihod glavne skupine na oder, ki je bil »neavstrijsko« iz 21:00 zamaknjen na 21:10, je naznanil intro pesmi Yes, It’s F*cking Political. Dvorano je preplavilo kričanje, na odru se je pojavil basist Cass (Richard Keith Lewis), za njim pa še kitarist Ace (Martin Ivor Kent) in bobnar Mark Richardson. Ko je na oder dobesedno stopil vokal »frontwomen« Skin (Deborah Dyer) v komadu Selling Jesus z albuma Stoosh, zakrinkane pod »lasuljo« zlatih trakov in v bleščečem kombinezonu, so oboževalci ponoreli.
 
Z besedami »It’s really nice to be back!« je Skin med koncertom nagovorila zvesto občinstvo po osmih letih ponovno združenih Skunk Anansie. Takšnih nagovorov je bilo sicer bolj malo, a jim ne gre zameriti, saj je ura in pol premalo za celoten repertoar funk metal alternativnega rocka, ki ga je od leta 1994 v albumih Paranoid & Sunburnt, Stoosh in Post Orgasmic Chill ustvaril eden najboljših britanskih bendov 90. let prejšnjega stoletja.
 
Da navdušenje ni bilo le pod odrom, je Skin dokazala, ko se je med komadom Weak spustila dobesedno na množico in se na kolenih plazila po rokah fanov. Ti so jo pripeljali do sredine dvorane, kjer se je vedno odtrgana Skin vzravnala in pripeljala komad do vrhunca s svojim energičnim refrenom »Weak as I am, am I too much for you«. Stage dive je poskusila še enkrat, tokrat z namenom doseči konec dvorane, kar ji je tudi uspelo pri komadu On my hotel TV z zdaj že predzadnjega albuma. Ostali lineup je postregel z najboljšimi komadi vseh treh albumov in novimi Because of You, Tear The Place Up ter Squander, kjer je Skin poprijela tudi za akustično kitaro in ob spremljavi basista čutno predstavila novejšo skladbo. Na moje presenečenje so imeli kar dva bisa. Prvi ponovni prihod na oder se je začel z najverjetneje vsem najbolj znanim Hedonism (Just Because You Feel Good) z drugega albuma, v katerem smo lahko uživali v vokalnih variacijah Skin. Na koncu pa so postregli z Secretly, ki je celotno evforijo kar malo umiril.
 
Pričakovala sem večjo dvorano, oder in ozvočenje, a je ravno to dalo koncertu klubsko vzdušje in možnost 100% čutnega doživljanja glasbe Skunk Anansie. Od začetka do konca je skupina, predvsem Skin s celovečernim energičnim poplesovanjem po odru in neverjetnim vokalom, polnili dvorano s cca 2000 oboževalci z energijo, ki ni padla, ampak se je stopnjevala in zaokrožila uro in pol dolg koncert v spomina vreden dogodek.
 
Tekst: Katarina Podobnikar
Foto: Živa Lovšin
 

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.