S Placebo v boju za sonce

S Placebo v boju za sonce

S Placebo v boju za sonce

Dunaj / Wiener Stadthalle
27.11.2009

Nekateri, ki s(m)o ekološko malo bolj osveščeni, s(m)o se minuli petek odpravili borit za naše sonce na Dunaj. S pričetkom točno ob 19.30 so nas na bitko pripravljali Expatriate, avstralski indie rock band, ki si je ime nadejal zaradi kolektivnih izkušenj iz mladosti. Kot da bi vedeli, kaj želimo, so nas neprestano opozarjali, da nas tisto-ta-pravo še čaka in da bojo dirigentsko palico oddali Placebo in to s ponosom.

Ob 20.40 so Placebo (prvotno Ashtray Heart) zares začeli. Takoj so nas zbombandirali s tremi komadi z novega albuma. Postajajo zares vedno manj punkerski in bolj popi, s tem da pa tudi bolj experimentalni. V novih komadih grabijo po novih inštrumentih (trompete, saksofoni, Springtime kitare). Zvok je bil vsaj viskozen, če ne celo trdna snov, s katero so prebijali naše bobniče. Ta večer je bila verjetno najredkejša stvar pivo (Murauer, če se ne motim), saj je tudi zrak bil dokaj zakajen. Brian Molko, čelo skupine, je s svojim pristopom, izgledom pa tudi glasom v svoji karieri že marsikoga spravil v zadrego glede njegove spolne usmerjenosti ali celo spola nasploh. V petek o tem zagotovo ni bilo dvoma. Kot kaže, nam z leti usiha sposobnost pretvarjanja. Skupaj z basistom Stefanom Olsdalom predstavljata kar tri seksualne osebnosti. Mogoče je tudi to delna zasluga za uspeh. Pravijo da je vsaka reklama dobra.

No, vsekakor propaganda ni edina zasluga. Še preden je skupina izdala prvi album, je njihov potencial odkril David Bowie in jih takoj povabil kot support na turnejo, kar pove dovolj. Pa še par besed o koncertu. Pubilka je bila več ali manj sestavljena iz ženskega spola mlajše generacije. Tu in tam je iz ravnine pogledala kakšna izboklina, verjetno njen fant, ki pa ni predstavljal prevelike ovire za pogled na oder iz sredine dvorane ali še bolj nazaj. Placebo so odigrali tri četrtine komadov z novega albuma in vmes kakega starejšeg za intermezzo – vedno na pravem mestu. Povezoval je seveda Brian, in to v nemščini. Ko so prvič prišli nazaj na oder, so odigrali tudi hit Special K. Če je kdo še spal, se je zdaj zbudil. Cela dvorana v en glas pala pa pa pa lala. Zaslužili so si priti nazaj še drugič, kljub temu so nekateri ostali nezadoščeni. Pa saj, nekaj je treba pustiti za drugič.

Set lista:
1. For What It’s Worth
2. Ashtray Heart
3. Battle For The Sun
4. Sleeping with ghosts
5. Speak In Tongues
6. Follow The Cops Back Home
7. Every You Every Me
8. Special Needs
9. Breathe Underwater
10. Because I Want You
11. Twenty Years
12. Julien
13. The Never-Ending Why
14. Blind
15. Devil In The Details
16. Meds
17. Song To Say Goodbye

18. Bright Lights
19. Special K
20. The Bitter End

21. Infra-red
22. Taste In Men

Bojan Varga

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.