Revolver – Music For a While

Revolver - Music For a While

Revolver – Music For a While

2009 / EMI / Dallas 

Nekega zgodnjejesenskega večera sva z očetom ob kozarcu rujnega strmela v sončni zahod na našem malem posestvu, iz predsobe pa je prijetno odmevala Eleanor Rigby. Tiho sva si delila bežeče misli, nato pa se je vendarle oblikovala koherentna izjava: „Ampak takih kot so bli Beatli, pa nikol več ne bo, priznaj.“ Priznala sem, kaj pa bi drugega lahko storila. Čez nekaj dni mi je v roke prišel album, ki zgornje izjave še vedno ne more ovreči, morda pa ji doda stavek: „Ampak to ne pomeni, da se nihče ne trudi temu približati.“

Ako gospoda Googla povprašate o tem, kdo ali kaj so Revolver, odgovor pravzaprav ne bo nedvoumen. Glasbenih referenc na to besedo je mnogo, morda najbolj očitna pa je v bistvu tudi zelo povezana s fanti, o katerih tule pišemo. Da, Francozi, ki muzicirajo v angleščini, so se poimenovali po točno tistem albumu Beatlov. Če gre kaj verjeti skopim informacijam na internetnih prostranstvih, so se klasično izobraženi fantje kot glasbeni trio začeli udejstvovati tam okoli leta gospodovega 2006.

Ime Revolver nikakor ni bilo izbrano naključno. Fantje se tako z besedili kot tudi melodijami in harmonijami nedvomno precej zgledujejo po liverpoolski četverici. Bilo pa bi nepravično reči, da le posnemajo ene izmed svojih vzornikov. Trojica kaže precejšnje razumevanje glasbene zgodovine in smisel za inkorporiranje le-te v svoj tukajšnji obstoj in umetniški izraz. Lirično je album Music for a While sicer sila preprost in eleganten. Prijetnih rim in spevnih refrenov je ravno prav, da vam katera od pesmi (recimo Back to You ali pa Leave Me Alone) za kak dan ostane v glavi. Kar se tiče harmonij in same melodike, zadeva definitivno ni zastavljena čisto na prvo žogo. Nostalgično-baročni indie pop morda ni najbolj točen izraz, je pa prvi, ki pade na pamet. Uvodna A Song She Wrote se iz distorzije in temačnosti sprevrže v nabor razgibanih skladb, ki vsaj napol pozornega poslušalca hitro odnesejo v nek drug čas. Morda celo v 17. stoletje, ko je ustvarjal angleški skladatelj Henry Purcell – možakar, ki je spesnil kompozicijo Music for a while in so jo fantje vzeli tako za svojo, da so ji posvetili kar celoten naslov albuma, ki je torej nekakšno posvetilo Beatlom, baročni glasbi 17. stoletja, celo melanholiji 16. stoletja … Možnih vplivov kar ne zmanjka in gre za dostojen poklon plejadi glasbenikov.

Revolver s svojim debitantskim albumom zagotovo niso odkrili kakega čisto novega vira tople vode, mirne vesti pa v soboto popoldne ob njihovih napevih rešite kakšno križanko ali pa se udobno zleknjeni enostavno prepustite sanjarjenju o bolj preprostih časih in prijaznejših ljudeh. Nekje in nekoč že slišano, a zato nič manj vredno poslušanja. Naslednji album bi znal prinesti kako presenečenje, čeprav ni nujno, da si tega sploh zares želimo. 

Nina Hlebec

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.