Različni izvajalci – SPACED OUT / Eksperiment 2

Različni izvajalci - SPACED OUT / Eksperiment 2

Različni izvajalci – SPACED OUT / Eksperiment 2

2009, D. records

Dravle records je ime, ki je trenutno pravi naslov za tisto čisto pravo urbano glasbo, kot smo jo vajeni iz tujine. Fantje in dekleta seveda niso prvi, ki so pri nas stopili na področje hip-hopa, funka ter r&b-ja, so pa trenutno najbolj sveži in dejavni. Za sabo imajo že nekaj kompilacij in albumov (npr. Radičev prvenec Zgodba zase), pred nekaj meseci pa je izšla kompilacija Spaced Out. Na njej Draveljčani s pomočjo nekaterih "zunanjih" sodelavcev (npr. Anike Horvat in Cazzafure) nadaljujejo s piljenjem svoje zvočne podobe.

Poglavitna značilnost kompilacije je njena raznovrstnost in pestrost. Komade lahko glede na ritem in vsebino razdelimo v tri večje skupine. Prvi sklop zajema že preverjen teren pripovedovanja uličnih prigod, naštevanja življenjskih resnic in trkanja po prsih. Spremljajo jih težki elektronski beati ter odkrit don’t fuck with me attitude. Drugi sklop je bolj klubski, za zvijanje na plesišču in zabavo. Besedila se vrtijo okoli pičk, pecanja in ostalih pojavov nočnega klubskega življenja. So neposredna in sočna – predvidevam, da prehuda za naše radijske postaje. Tretji sklop se mi je zdel najbolj zanimiv. Zajema namreč funky in spevne komadiče, ki bi se lahko vrteli tudi na radiu. A ti sede, Ljubim, ko dežuje ali Ti sploh ne veš  imajo nalezljive melodije in refrene, ki gredo hitro v uho. Slišim vpliv Pharella, a nič zato –  vzori pri iskanju lastnega zvoka niso še nikoli škodili.

Kaj lahko pobaram? Mestoma preveč plastično zveneče beate, ki so prehitro pobegnili iz softvera in nekatera bolj nerodna pubertetniška besedila. Ostalo je na mestu, prepričata pa predvsem vizija in zagnanost kolektiva, ki je zaenkrat na pravi poti.

Matjaž Gerenčer

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.