Neno Belan & Fiumens – Tvornica Snova

Neno Belan & Fiumens - Tvornica Snova

Neno Belan & Fiumens – Tvornica Snova

2009, Dallas Records

Neno Belan, znan splitski glasbenik, avtor glasbe, pevec, kitarist in še kaj, sodi med hrvaške pop prvokategornike, ki še vedno inspiracijo najde v času, ko je bil rock še mlad, in te zvoke meša z dalmatinskim melosom. S tovrstno mešanico je že v osemdesetih letih prejšnjega stoletja razveseljeval poslušalce po bivši Jugi s skupino Ðavoli. V zadnjem času je Neno sicer več pozornosti posvečal dalmatinskim zvokom in dodobra izkoristil značilnost zvoka dalmatinskih klap, pa vendar, Neno Belan še vedno ostaja Neno Belan, ki ga takoj povežemo s skladbami Ivon, Stojim na kantunu, Sunčan dan in drugimi.

Njegov zadnji album z naslovom Tvornica Snova je bil posnet na dveh koncertih v zagrebški Tvornici Kulture, marca in novembra leta 2008. Zagotovo gre za najambicioznejši projekt kakega hrvaškega glasbenika, ki se je spopadel z izzivom prenosa koncertne atmosfere preko nosilca zvoka do poslušalcev v dnevni sobi. Neno Belan se je tudi pri tem izkazal kot izreden glasbenik. Dejstvo je, da njegovi koncerti pomenijo pravo poslastico za poslušalca, in ravno to energijo je Belanu uspelo prenesti na dvojno zgoščenko.

Prva, ki se imenuje Fiesta, vključuje največje hite, tudi iz obdobja Ðavolov, druga z naslovom Balade pa prinaša, nekoliko presenetljivo, bolj umirjene skladbe. Na obeh koncertih so poleg Nena Belana na kitari in vokalu, sodelovali še Leo Rumora na bobnih, Olja Dešic na basu, Vedran Križan na bobnih, Boris Mohoric na trobenti in Jakša Kriletic Jordes na saksofonu. Kot gostujoči glasbeniki so se na koncertih pojavili Massimo Savic v skladbi Zar Više Nema Nas, Dino Dvornik v skladbi Ella E in Žan Jakopač v skladbi Fiumera.

Dvojna zgoščenka Tvornica Snova – Fiesta i Balade Nena Belana bo prišla v zgodovino hrvaške pop kulture tudi po tem, da je na njem zabeležen eden zadnjih nastopov pokojnega Dina Dvornika, ki se je izkazal v odlični formi. Zagotovo pa tudi po vrsti odličnih skladb, ki jih je Neno Belan s svojo skupino uspel poslušalcem predstaviti tudi v živi različici.

Iztok Rodež

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.