Black metal v Ch0 – Nargaroth / Smargroth

Black metal v Ch0 - Nargaroth / Smargroth

Black metal v Ch0 – Nargaroth / Smargroth

Ljubljana / Ch 0
20.11.2009
Vstopnina 16 / 20 €

Pozno jesenski petek, 20. novembra je bil datum, rezerviran za black metal publiko, saj je k nam v okviru evropske turneje ob izidu nove plošče pripotovala skupina Nargaroth iz Nemčije. Kot predskupina so nastopili slovenski Smargroth, ki so se javnosti tudi prvič predstavili. Tako kot Nargaroth imajo tudi Smargroth novo ploščo z imenom The arrival of Necrotronian z black metal pravljično vsebino.

Ker sta bili na sporedu samo dve skupini, smo se na Metelkovi zbrali malce kasneje kot ponavadi in velika vrsta za vstopnice je kazala na dober obisk. To se je na koncu izkazalo za resnično, saj je bil dogodek blizu razprodanosti. Torej ob 21h so na mali oder Ch 0 stopili Smargroth, ki so nam obljubljali dober šov. Prav nič se nam niso zlagali, saj so pesmi zvenele odlično, le pri povezovanju nastopa je v ospredje prišla nervoza, vendar za debitantski nastop pred domačo publiko polno pričakovanj, je bilo to zanemarljive vrednosti. Z nastopom so končali po dobre tričetrt ure in poželi velik aplavz ter uspešno prebili zid in tržišče s svojim nastopom in izdelkom.

Publika je bila na trnih pred prihodom legendarnega avtorja, s session člani izbranih za turnejo, kot je tudi za večino black metalcev značilno, Rene Ash »Kanwulf« Wagner in skupina z imenom Nargaroth. Skupina je je nastala okoli leta 1998 in nato bila v konstantni menjavi, edini originalni član je avtor vseh komadov Rene Ash Kanwulf, ki se konceptualno zelo nagiba k prvemu valu black metala v Skandinaviji in je tudi v tej smeri pisal komade. Sploh pa je v ospredje black metal oboževalcev prišel z albumom Black metal ist krieg (A Dedication Monument), v katerem opeva in pogreša prvine prvega vala tako imenovanega zlatodobnega black metala. V kasnejših albumih opisuje mizantropijo, vojne in black metal kot tak. Letos je pri založbi No Colour Records izdal že šesti izdelek imenovan Jahreszeiten. V živo je zelo nepredvidljiva osebnost, vendar na koncertu ni delal večjih ekscesov. Svoj nastop je rutinirano in doživeto odpel, priznati moramo slabši zvok, toda to je odvisno tudi od dvorane in njihove opreme. Drži pa dejstvo, da se pri black metal koncertih slabši zvok manifestira v mračen strašljiv ambient, ki je značilen za to zvrst. Izvedba komadov je bila dobra in odziv obiskovalcev je bil nor. Ch 0 se je spremenil v pekel, saj je vročina bila neznosna. Ob polnoči so se pobrali z odra in kljub klicem We want more zaključili koncert.

Po koncu koncerta je sledil black metal party z DJ Hellfuckerjem, Natašo in Grdksmrt-om, ki se je odvijal do šestih zjutraj in prepričal kar nekaj ducatov ljudi, da so nadaljevali večer na Metelkovi v Ch 0. Organizatorji Dirty Skunks pa so na področju metala v Ljubljani že postali vodilni in koncert pod njihovo taktirko je zagotovljen užitek. Le tako naprej!

Žiga Fajdiga

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.