Mesto žensk: Raztrgaj, razreži, sestavi – Chicks on Speed

ChiksOnSpeed (1)

Ljubljana / Gala Hala
9. 10. 2009
Vstopnina: 20 / 25 €
 
 
»Pičoze na spidu« so elektroclash skupina, ki subvertira ustaljene forme pop glasbe že več kot 10 let. Skupino so ustanovile tri dekleta s treh celin (Alex Murray-Leslie iz ZDA, Melissa Logan iz Avstralije in Nemka Kiki Moorse), ki so se kot študentke srečale na umetniški akademiji v Münchnu leta 1997. Študenti z umetniških akademij v zgodovini pop godb s Chicks on Speed beležijo še en prispevek k spreminjanju vizualnih in glasbenih formul – podobno je z biografijami članov iz skupin Talking Heads in japonskih Pizzicato Five.
 
Njihov prvi nastop v naših krajih se je v nekoliko spremenjeni zasedbi odvil v okviru otvoritve festivala Mesto žensk. Dobro uro trajajoč koncert je skupaj držala nihajoča energija treh članic, vizualno podkrepljenima s florestenčnimi barvami v nekakšnih okrancljanih gimnastičnih kostumih in na platnu projeciranimi video stvaritvami benda ter njihovih videospotov. Celostna podoba, skupaj z glasbo, je poudarjala DIY (naredi-sam) koncept ustvarjanja, ki so ga sproti na odru vnašale akterke same. Predvsem pa so njihovi teksti sesuvali art establišmnetwhite cube, black box«) in podreprezentiranost ženskega elementa v umetnostni sferi in družbi nasploh. Duhovita angažiranost besedil s feminističnimi in alter-art koncepti je namesto subverzije vnašal estetiko diletantstva, ki naj bi bil že sam po sebi strategija upora proti šovinistični modni in art industriji.
 
Zaigrale so nekaj komadov, ki so bili reference na žlahtno pop preteklost, denimo hita kot sta Atomic (Blondie) in Burning Down The House (Talking Heads), na katere je občinstvo najbolj završalo. Najbolj žurersko vzdušje pa je bilo ustvarjeno z njihovimi največjimi hiti (We Don’t Play Guitars in Kaltes Klares Wasser), ki so očitno napravili vtis na ljubljansko poslušalstvo v skoraj nabito polni Gali Hali. Koncert Chicks on Speed, tega za mnoge navdihujočega kolektiva, je uspel družbeno angažiranost prevesti v poskočne komade, podkrepljene z ritmi popa in elektrončkasto trash eklektiko. Da so Chicks on Speed (trenutno delujoče kot duet) bolj dejavne, ko niso samo na odru, pa dokazuje aktivnost članic pri ustanavljanju dveh založb, kjer so med drugim plošče izdajale tudi Le Tigre ter pri umetniškem aktivizmu, kjer se ukvarjajo z videom, grafiko in dizajnom.
 
Babnice res ne špilajo kitare, so pa sposobne ustvariti celo soliden feminist & queer friendly žur, če se ne bi tečni naivni aktivizem naslanjal zgolj na utečene klišeje o domišljavi in izkoriščevalski art in modni sceni.
 
Tekst: Dare Pejič
Foto: Živa Lovšin

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.