Slovenska popevka 2009

Prifarski muzikanti

Prifarski muzikanti

Slovenska popevka, Ljubljana, 6.9.2009

Letošnja Slovenska popevka je potekala v Studiu 1 RTV Slovenija v rokah povezovalcev Bernarde Žarn in Maria Galuniča. Kljub temu, da se vzdušje dogodka zaradi same prostorske omejitve ni moglo primerjati s tistim lanskoletnim v Križankah, pa je kar nekaj pesmi ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenije lepo zazvenelo in navdušilo maloštevilno občinstvo fotografov, novinarjev ter ožjega kroga povabljenih gostov v studiu.

Uvod v večer je tradicionalno izpeljal zmagovalec Slovenske popevke prejšnjega leta – tokrat je bil to Anžej Dežan z lanskoletno zmagovalno popevko »Šopek maka«. Med nastopajočimi so prevladovali že poznani slovenski pevci, kot so Aleksandra Cavnik, Sendi, Manca Špik, Regina, Romana Krajnčan, Anika Horvat, Prifarski muzikanti ter Tomaž Domicelj s Srdjanom Marjanovićem. Poleg tega se je glasbenega dogodka udeležilo tudi nekaj bolj ali manj novih obrazov – Samuel Lucas, Gašper Rifelj, Julliete ter Apolonia.

V Studiu 2 smo vzporedno lahko spremljali povezovalno dogajanje med tekmovalnimi skladbami. Tam so med drugim nastopili tudi Marko Vozelj, Alenka Godec, Omar Naber in Saša Einsiedler, daleč najbolj pa je s priredbo pesmi Elde Viler poslušalstvo navdušila odlična Severa Gjurin, ki je za marsikatero bolj občutljivo uho predstavljala glasbeni vrhunec dogodka.

Nagrado za najboljšo pesem po mnenju občinstva je prejela pesem »Tisti nekdo« v izvedbi Prifarskih muzikantov. Po mnenju strokovne žirije je nagrado za najboljše besedilo dobila pesem »Ti veš« avtorice besedila Miše Čermak, ki jo je zapel Gašper Rifelj. Pesem »Samo ti« izvajalke Anike Horvat je prejela kar dve nagradi – poleg tega, da je Anika prejela nagrado za najboljšo izvajalko večera, je bila njena pesem razglašena za glavno zmagovalko letošnje Slovenske popevke. Ocenjevanje žirije se mi je posledično že drugo leto zaporedoma zdelo nekoliko pristransko, saj so tako lani kot letos po mojem mnenju iz ne preveč utemeljenega razloga enemu samemu izvajalcu podelili (pre)več nagrad.

Zmagovalka Slovenske popevke 2009 je nagrado sprejela z besedami, da na dogodek tokrat ni prišla z namenom, da bi ponovno zmagala, temveč iz razloga, da ljudem dokaže, da je pomembno predvsem sodelovati. Njene besede so vredne tudi strinjanja strokovne žirije, ki bi za dosego tega morala nagrade prerazdeliti med različne kakovostne izvajalce, ki si poleg glavnega zmagovalca zaslužijo pohvalo in nekaj več pozornosti.

foto: Bojan Okorn

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.