Riblja čorba – Minut sa njom

Riblja čorba - Minut sa njom

Riblja čorba – Minut sa njom

2009, City Records

Bora Ðorđević in njegova Riblja čorba ga godejo že dobrih trideset let. V tem času so preživeli nekaj vojn, menjali nekaj držav, izdali 18 studijskih albumov – ki so jih prodali v več sto tisoč izvodih – ter postali in ostali eni izmed zastavonoš t. i. yu-rocka: termin, ki je bolj kot aktualni žanr, relikt nekega časa ter produkt nostalgikov in golobradih romantikov. Kar pa ga ne dela nič manj realnega.
Riblja čorba vam na njihovem novem izdelku Minut sa njom (referencam na Borovo pokojno ženo se bomo izognili) ne ponuja nič nepričakovanega, mogoče je Čorba za odtenek mehkejša kot sicer. Uvod (Radiću šta god hoću) je hedonistično rokerski – v katerem Bora z ekipo odlično skriva leta – potem pa plošča kmalu začne servirati romantične stihe, ki so blizu naslovu albuma: Bože, koliko je volim, Odlazim, Minut sa njom, Muško od plastelina itd. Omenjene skladbe so na eni strani tipične balade, katera izmed njih pa ima tudi bolj rokerski obraz. Bora ne bi bil Bora, če se ne bi spotaknil ob Zapad – Moj Jenki going hom (prokleta je Amerika) – poleg njega pa albumu da – klasično – pečat zvok Оindžerjeve kitare.
Riblja čorba z Minut sa njom ostaja klasično suverena in ljubitelji zasedbe se nimajo nad čem pritoževati. Bora & Co. imajo po trideset letih še vedno kaj za povedati, čeprav ostajajo trdno zasidrani v znanem pristanu; sicer pa od njih nihče več ne pričakuje, da bi iskali toplo vodo. Soliden album, vendar brez posebnih presežkov. Dva dinara druže, Ostani đubre do kraja ali Lutka sa naslovne strane pa pripadajo nekemu drugemu obdobju.

Matjaž Jaušovec

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.