Pero Stranac: Vsak avtor potrebuje kakšno brco v ta zadnjo, da spravi nekaj konkretnega iz sebe

Stranci (foto: Miloš Radosavljević)

Stranci (foto: Miloš Radosavljević)

Domača glasbena zasedba Stranci bo kmalu izdala svoj drugi studijski album Kirjetukinor, kar pa je odlično izhodišče za kratek pomenek. Virtualno nam je prihajajočo ploščo predstavil vokalist zasedbe Peter Schmidt aka Pero Stranac.

Bodiva za začetek kar aktualna: sliši, govori & piše se, da je novi album že skoraj nared. Kako ste daleč z njim in kdaj ga lahko pričakujemo?

Pero: Album Kirjetukinor je posnet in dobro premiksan, zahvala mojstru Babotu. Gotov je tudi ovitek, delo Miloša Radosavljevića. Trenutno smo v pogovorih s par založbami, držite pesti! Če bo šlo vse po načrtih, bo v oktobru že zunaj.

Ste na njem Stranci pogledali stran od "ljute rokćine" ali se držite starih navad?

Pero: Stranci se sicer držimo starega recepta, ker pa smo izkušeni kuharji, radi tudi eksperimentiramo. Dodajamo začimbe. Pekoče.

Kot si omenil – radi tudi eksperimentirate. Sodelovali ste z zborom, besedila niso samo v slovenščini itd.

Pero: Tako je. Besedila so že na prejšnjem albumu bila multilingualna. Na tej plošči smo vse skupaj samo še poglobili, dodali besedila v nemščini, angleščini in ruščini. Ter gostili tovarišice Kombinatke!

Kako to, da ste se odločili tudi za ruščino?

Pero: Pesem Zemlja je v osnovi bila instrumental z zanimivim melosom. Zdelo se nam je, da bo na to podlago najlepše sedla topla in hkrati mogočna ruska beseda. Pri prevodu smo sodelovali z Rusinjo Julijo, ki je izjemna pevka (pri bendu Equlibrium) in je tudi zapela z nami na posnetku pesmi ter v živo.

Vaša predelava Kosovelove Rdeče rakete ni več nova stvar, bo pa na albumu Kirjetukinor predelava. Kako to, da ste se odločili za Kosovela?

Pero: Kot je dejal Andrej Karoli; Kosovel je bil prvi slovenski panker. Njegova besedila lahko apliciramo univerzalno, ne glede na čas, v katerem živimo, od socialnih do intraspektivnih tematik.

Kaj so skupne točke rockerjev in pesnikov?

Pero: Iskanje točke med iskrenostjo, resnico in patetiko. Vsak pesnik ali pa umetnik želi s svojim ustvarjanjem nekaj povedati, pokazati. Pri pesnikih in rokerjih je pač tako, da veliko povemo z besedami. Ko pride do besed in izlivanja duše na papir ali v mikrofon, pa je zmeraj prisotna nevarnost, da bomo podlegli patetiki in pretiravanju.

Kako pa se sploh lotevate pisanja pesmi?

Pero: Večinoma nastane najprej instrumentalni del, včasih samo kitarski riff. Besedila redkodaj pišemo vnaprej, rodijo se na osnovi zvoka in energije instrumentala. Če nam je osnova všeč, pesem žagamo, pilimo in oblikujemo, dokler nismo z nastalim zadovoljni.

Ko si za naš medij izbiral videje, si vašo skladbo "Pozabi demokracijo" opremil s komentarjem "Ob potopu Mure in množičnih odpuščanjih spet aktualen komad." So krizni časi bolj plodni za avtorje?

Pero: Vsak avtor potrebuje kakšno brco v ta zadnjo, da spravi nekaj konkretnega iz sebe. Brcne seveda tudi gospodarska kriza s svojimi posledicami, ki jih najbolj čutijo tisti, ki jim že tako ali tako ni z rožicami postlano.

Leta 2007 ste zamenjali basista. Kaj je pomenil njegov prihod v skupino?

Pero: Vsekakor je prevetril medosebne odnose v bendu, na tako višjo raven, da si želim, da bi vsak bend enkrat v življenju to občutil. Vem, da se sliši malo patetično, ampak, tako kot Stranci funkcioniramo po prihodu Jerota, sem si vedno želel v bendu. Da ne omenjam zagona in energije, ki ju je prinesel s seboj.

Čez poletje ste kar precej nastopali. Bo izid albuma pospremljen z resnejšo koncertno turnejo?

Pero: Izid albuma bo pospremljen z resnejšo koncertno turnejo. Saj smo resen bend. Držimo besedo in vedno damo vse od sebe na odru.

Vaš najboljši koncert do sedaj?

Pero: Težko izpostaviti, bilo jih je veliko. Festival Stična 2008, koncert z garažnim pevskim zborom Kombinat in prijatelji v Pivki, Škisova tržnica, Orto bar , Gora rocka 2009… Hvala vsem, ki so nam pokazali, da cenijo ljuto rokćino!

Kam gredo Stranci v prihodnosti? Rusijo?

Pero: Dvakrat v tednu na Ljubečno pri Celju. Upamo, da čimvečkrat na prijazen oder, še dolgo. Rusijo.

Matjaž Jaušovec

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.