Mars vabil, večina ostala na Zemlji

mars001_sept09

Mars / Zagreb-Ljubljana Trans Europe Festival
19. 9. 2009, Križanke, Ljubljana
cena vstopnice: 20 €

Mars festival poteka pravzaprav tri dni – poleg včerajšnjega večera v ljubljanskih Križankah vključuje še petkov in današnji koncert v zagrebški Tvornici. Gre za premierno izvedbo festivala, ki si želi postati redna popestritev septembrskih dogodkov v Sloveniji in na Hrvaškem ter katerega namen je okrepiti prijateljske vezi med ne preveč naklonjenima si sosedama. Žal število obiskovalcev, ki so se odzvali povabilu na druženje in sprostitev ob slovensko-hrvaško obarvanem večeru, ne kaže na pretirano angažiranost slovenskega občinstva oz. pritrjuje k domnevi, da se na koncerte in festivale hodimo zabavat, manj pa nas zanimajo ideje in vzvodi v ozadju.

Tokratni line-up je kolega označil za Rock Otočec v Ljubljani, s čimer je odlično popisal sobotno glasbeno ponudbo. Nabor slovenskih (Elvis Jackson, I.C.E.) in hrvaških (TBF, Let3, Vatra in Morso) skupin  je sicer čisto korekten, a za polne Križanke na dan košarkarskega polfinala ob koncu festivalske sezone bi organizatorji verjetno k sodelovanju morali povabiti najmanj eno veliko ime, ki ga ne gosti vsaka druga vaška veselica.

Kot ponavadi je bilo prizorišče ob poznem popoldnevu, ko se je prireditev začela, skorajda prazno. Od nastopa do nastopa naraščajoča množica je okoli osme ure zvečer pričakala odlično razpoložene atipične splitske reperje The Beat Fleet (TBF), ki z živim bendom in kombinacijo rapa in petja, navdihnjenega z reggaejem, trip-hopom, funkom in soulom, navdušujejo tako moško kot žensko občinstvo. Sledili so jim še eni gostje, razvpiti Rečani Let3. Ti večni provokatorji v bleščečih dresih so na oder najprej pripeljali "novega" frontmana v družbi robotka, nato pa se z ritometom zamaškov odločili krstiti Križanke (v spominu imate morda njihove ne preveč dobro sprejete norčije s slovenske in hrvaške nacionalne televizije). Kot zadnji so nastopili še domači Elvis Jackson, o katerih je bilo zadnje čase veliko napisano in povedano. Ena redkih slovenskih skupin, ki ji je uspel prodor v tujino, se na odru drži preverjenega recepta in koncerte že dolgo izvaja po navdušujočem in navdihujočem kopitu. Tudi tokrat ni bilo nič drugače.

Mars festival je dobrodošla novost v glasbeni ponudbi v prestolnici, ki pa bo morala v poplavi dogodkov v prihodnje še poiskati svojo (prodajno uspešno) nišo.

Opomba: Fotografije 1-9 so posnete na Mars festivalu v Zagrebu!

Tekst: Tina Hedi Zakonjšek
Foto: Simon Šturm
1-9: Matjaž Tančič in Kaja Pogačar

 

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.