Friendly Fires – Friendly Fires

Friendly Fires – Friendly Fires

Friendly Fires – Friendly Fires

2008, XL Recordings / Dallas

Moram priznati, da je preteklo kar nekaj vode, preden sem uspel resnično prebaviti tale izdelek. Preproduciranost skladb, tako v vokalnem kot instrumentalnem smislu, kljub zapeljivi ala-Klaxon melodiki, mi ni in ni godila; čeprav je res, da zvočna slika Friendly Fires nekako razbija (brit-)pop sivino in že samo to bi moralo pritegniti. Vendar plošča pač ni na prvo žogo.

Mešanica elektronike in popa, začinjena z atmosferskimi dodatki, vas posrka počasi; čeprav vas potenciali kot sta spacey komadiča Jump in the Pool ter Strobe ali ritmično ambicioznejši Skeleton Boy ne pustijo ravnodušnih. Vendar se po drugi strani preproduciranost (npr. Paris ali Ex Lover) vmešava v preproste melodije in zakomplicira zadeve. Kar se na dolgi rok ne izkaže za slabo: preproduciranost je smiselna in dlje časa ko sem ploščo poslušal, bolj se mi je zdelo, da le-ta zvok bogati in ne maši. To pa Friendly Fires dviguje nad pop-povprečje, eklektični pristop jih dela zanimive za remixerje, ritmika pa jim zagotavlja mesto v playlistah v marsikaterem klubu. In če k temu prištejete še dejstvo, da gre za prvenec, ste nad albumom Friendly Fires težko razočarani.

Zato tudi nominacija za nagrado Mercury, ponovna izdaja konec avgusta in solidne uvrstive na lestvicah. Moja favorita: omenjeni Strobe in White Diamonds. Pop za radovedneže ter povprečne ekscentrike.

Matjaž Jaušovec

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.