Črni labodi pod srebrno luno – Sunset Rubdown v Menzi pri koritu

1

1

Ljubljana / Menza pri koritu
25. 9. 2009
Vstopnina: 10 / 13€

Tistih nekaj dni pred prvim julijem letos je vest postajala vse glasnejša in vse bolj zanesljiva. Točno prvega (če praznujete Canada day, se vam bo to zdelo posrečeno naključje) julija je zares počilo. Kanadski Sunset Rubdown 25. septembra v Menzi pri koritu – uradno, potrjeno, skorajda zagotovljeno. Glasbeni multitalent Spencer Krug s svojim stranskim projektom, ki je postal veliko več kot to, se bo zglasil tudi pri nas. Veselje, da ne rečem evforija, med slovensko indie publiko, ki je že nekaj časa (verjetno kar od nastopa Islands februarja) sestradano čakala in hrepenela po dogodku takega kova.

V petek ob devetih zvečer so se tako odprla vrata Menze, ob pol desetih je bil napovedan nastop predskupine The Lift. Očitno tudi na Metelkovi stvari niso več prepuščene naključjem, saj se je njihov nastop začel praktično točno ob uri – vstop ob 21.39 je pomenil prihod v prostor, kjer je kvartet iz Krškega že ogreval nekoliko redko zasejano publiko. Vedno nehvaležna vloga fantov ni vrgla iz tira, saj so strumno zasedli oder in pokazali, da se kljub sukanju na tujih odrih tudi doma počutijo dobro. Njihova udarna energija, pomešana s hipijevsko melanholijo, dobrodošlim klaviatursko-saksofonskim pridihom ter toolovskimi riffi, sicer maloštevilne publike ni pustila ravno hladne, po drugi strani pa je pred nastopom Sunset Rubdown resnično težko ostati hladen. Tričetrturnemu nastopu je sledil natančno odmerjen premor.

Nekoliko pred enajsto uro so se iz Menze namreč že zaslišali prvi pravljični zvoki hitiča Black Swan. Občinstvo, še vedno nekoliko osuplo zaradi na novo pridobljene vojaške natančnosti začenjanja koncertov, se je na hitro preselilo v dvorano, kjer je peterica na odru najprej delovala zadržano, ko pa so videli, da se je dvorana precej napolnila, je tudi Spencer počasi tvegal nasmešek ali dva, nadvse simpatična klaviaturistka/vokalistka Camilla pa nas nekoliko kasneje tudi sramežljivo pohvali („You guys are amazing“). Sunset Rubdown so se na aktualni turneji osredinili na predstavljanje materiala z najnovejšega albuma Dragonslayer, česar jim nihče ne more zameriti, saj gre za briljanten album, ki si zasluži vso in še več pozornosti. Marsikdaj najnovejši albumi na turnejah ne požanejo takega navdušenja kot stari hiti, za Sunset Rubdown pa tega nikakor ne moremo reči, saj smo se v petek enako navdušeno pozibavali ob najnovejšem Idiot Heart kot ob The Empty Threats of Little Lord z albuma Shut Up I Am Dreaming. To dejstvo priča o vsaj dveh stvareh: nesporni kvaliteti glasbenikov in publiki, ki morda ne šteje ravno več tisoč glav, premore pa ogromno srčnosti in spoštovanja do benda in njihovega ustvarjanja. Koncert, ki je trajal okrog ure in pol, je minil veliko prekmalu – kljub temu, da je Spencer nekje vmes dejal nekaj v smislu „Nam so rekli, da lahko igramo kolikor dolgo želimo, torej bomo tako storili“. Pridevnika „epsko“ ne gre uporabljati zlahka, a v primeru Sunset Rubdown na Metelkovi je skorajda obvezen. Presenetljivo jasen zvok, spretno krmarjenje peterke med starim materialom in najnovejšimi skladbami ter neverjeten tok energije med samimi nastopajočimi ter nastopajočimi in občinstvom. Osebna favorita: You Go On Ahead in odlična Mending of the Gown, ki ostaja zabeležena na posnetku ene od obiskovalk.

Nedvomno smo bili priča enemu najlepših in dovršenih koncertov letošnjega leta. Seveda ne gre za izjemo v nastopih Sunset Rubdown, saj pričevanje s Švedske govori podobno zgodbo. Lirični mojster Spencer Krug je okrog sebe zbral resnično impresivno druščino, ki si za potrebe posameznih skladb izmenjuje vloge na odru in spretno nadgrajuje njegovo komponiranje. Verjetno bo tudi Spencerju tokratni nastop ostal v lepšem spominu kot nastop z Destroyer pred nekaj leti, glede katerega je potožil, da ga je spremljalo le nekaj deset ljudi. Glede na vedno bolj razvito indie sceno pri nas mu verjetno tovrstnih bojazni ni treba več imeti. Še na mnogo tovrstnih dogodkov!

 

Tekst: Nina Hlebec
Foto: 1-7, Matjaž Jaušovec
8-15, Jurij Bizjak

 

 

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.