10. FV festival

Incurabili

Incurabili

Ljubljana / Kino Šiška
19. 9. 2009
Vstopnina: 17 / 19€

Če je bil petkov otvoritveni koncert Kina Šiške z Laibach in Juno Reactor multižanrsko obarvan in prepleten še z drugimi načini izražanja umetniških nagnjenj, je bil sobotni večer, ki ga opisujemo tule, zamišljen precej drugače. Tudi letos je bilo bistvo FV festivala namreč vnovična rehabilitacija prvinskega rokenrola, ki ga dandanašnji ne najdemo zlahka v prvobitni obliki. Če odštejemo že tisočkrat preživete vaške veselice z vedno istimi izvajalci, so namreč spodobne rokenrol fešte nekaj, kar pri nas zasledimo le tu in tam. FV festival, ki se je tokrat odvil že desetič in se z Metelkove hkrati preselil v Kino Šiška, je tako luč sveta zagledal ravno ob pravem času.

Dogodek sta skorajda točno ob napovedani uri, le nekaj minut čez deveto, otvorila Niko Novak in Bruno Subiotto, ki tokrat nastopata pod imenom Incurabili. Uvodni zvok odpiranja pločevinke piva je takrat še nekoliko redko zasejano publiko preko minimalistične kombinacije kitare, orglic, bobna in čutare ter precej avtentičnih vokalov popeljal na divji zahod in ameriški jug 18. stoletja, v dobo sužnjelastništva, težkega življenja in krivic ter trpljenja – pa tudi ponosa, ki je vendarle odzvanjal v glasbi in petju takratnega časa. Za tiste, ki bi jim izvor njunega glasbenega udejstvovanja morda uspelo spregledati, pa sta fanta zarolala tudi videoprojekcijo slik iz tistega obdobja.

Nastopu neozdravljivih je sledil premor, med katerim smo navdušenci preverili rezultat slovenske ekipe na evropskem prvenstvu v košarki, nato pa je oder že zasedel angleško-slovenski trio, ki se odziva na ime Nero Burns, in je tla impresivno opremljene nove dvorane skušal zatresti z mešanico rocka, surferskih vplivov, rockabillyja in podobnih primesi, ki pa ne pomenijo bistvenega odklona od precej premočrtno zamišljenega rokenrola, katerega še najbolj popestrijo že omenjeni surferski odkloni, ki so seveda publiko dodatno podžgali pred nastopom Bambi Molesters.

Ne vem za bambije, a prisotno občinstvo (z avtorico tega članka vred) je bilo njihovega zlorabljanja instrumentov po krajši odsotnosti z odrov verjetno precej željno. Tudi od njihove zadnje studijske plošče je preteklo že kar nekaj vode in prihajajoči jesenski album je morda eden izmed povodov, da so se zopet podali na oder. In škoda bi bilo, če se ne bi. Z ušesi smo zastrigli že ob prvih, nekoliko prestrašenih kitarskih zvokih, ki so bili hitro nadgrajeni z močnim ritmom in vedno prisotnim kančkom melanholije. Kombinacija je privedla do neverjetno seksi hrupa, ki se je ravno prav stopnjeval v ravno pravih trenutkih. Če bi Quentin Tarantino prisostoval njihovemu enournemu nastopu, bi se verjetno resno vprašal, kako to, da Bambi Molesters ni bilo slišati ali pa celo videti še v nobenem izmed njegovih filmov.

Okrog polnoči so oder zasedli tudi težko pričakovani glasbeniki, tokrat združeni pod imenom Heavy Trash. Gre za prekaljenega Jona Spencerja, ki je stal tudi za imeni Pussy Galore in Jon Spencer Blues Explosion (kakopak), kateremu so na odru družbo delali še kitarist Matt Verta-Ray in bobnar ter kontrabasist, katerih imen žal ni tako lahko izslediti. Spencer je svoje preteklo restavratorstvo različnih glasbenih zvrsti tokrat pustil za sabo ter se bistveno bolj posvetil pristni rokenrol maniri petdesetih let prejšnjega stoletja. Jon Spencer kot frontman in preostali trije člani kot uigrana podpora njegovemu nastopaštvu, ki ga karakterizira veliko energije in znoja, so predstavili resnično soliden in zaokrožen zvok, ki je upravičil sloves festivala FV kot dogodka, ki ga željna rockerska duša skorajda ne sme zamuditi brez dobrega opravičila.

Še preden so Heavy Trash zares zaključili, je po dvorani že subtilno zaplavala misel o after-partyju, ki naj bi se obetal v Ch0 na Metelkovi. Prisotna ekipa Rockonneta žal občasno že trpi za specifično obliko težav z EMŠO številko, zato je after prepustila dovolj željnim in zmožnim, ki so nedvomno ostali polni vtisov, ki jih je pustil jubilejni FV festival.

 

Tekst: Nina Hlebec
Foto: Uroš Škrjanc

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.