The Specials – Live At The Moonlight Club

The Specials – Live At The Moonlight Club

The Specials – Live At The Moonlight Club

2Tone Rec. / Dallas

Angleški The Specials so tipični predstavniki prve generacije ska gibanja, ki se je v Angliji začel razvijati v poznih sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, kot nadgradnja takratnega punka. Glasba združuje energijo angleškega punka z ritmi jamajškega skaja. Gotovo gre za skupino, ki je v času svojega kratkega delovanja pustila izredno močan pečat na takratni glasbeni sceni, njihove skladbe pa so še danes polne energije in sonca.

Koncert skupine The Specials, ki je nedavno izšel na plošči Live At The Moonlight Club, so naskrivaj posneli tehniki založbe Decca Records, ki je imela v bližini popularnega kluba Moonlight Club v Hampsteadu, London, svoje prostore. Posnetki so hitro prišli v roke piratskim založnikom, tako je koncertni posnetek med njihovimi fani krožil že kar nekaj časa v neobdelani obliki, kasneje pa je ploščo uradno izdala založba 2 Tone Records.

Koncert v Moonlight Club je bilo posnet maja leta 1979, dan pred britanskimi volitvami, ko je na oblast prišla Margaret Thatcher in njena konservativna stranka. S tem je ta plošča dobila dodaten simbolni pomen, saj so The Specials bili vedno kritični do dela vlade. Koncertni set je tipičen za The Specials, surov in prekipevajoč z nebrzdano energijo. Repertoar so mešanica znanih priredb starih ska standardov in njihovih avtorskih skladb. Tako so se na plošči našle znana Too Hot Princa Bustersa, nepozabna Monkey Man starih The Maytalesov in Long Shot (Kick De Bucket) Pioneersov. Med avtorskimi skladbami velja omeniti vedno energično Concrete Jungle, ki sta jo spisala klaviaturist Jerry Dammers in kitarist Roddy Radiation, It’s Up To You, Blank Expression in seveda veliko uspešnico Too Much To Young.

Predstava skupine The Specials, ki je zabeležena na plošči Live At The Moonlight Club, prikazuje skupino v njeni zgodnji fazi delovanja, še pred izidom njihovega fenomenalnega prvenca z naslovom The Specials. Ravno koncerti so bili najmočnejše orožje te izvrstne angleške skupine, zato je ta dokument časa toliko bolj pomemben, saj jih prikazuje v njihovi najboljši luči. Plošča, ki vas s svojo energijo zagotovo ne bo pustila hladne.

Iztok Rodež

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.