Guadianafest na portugalskem soncu

guadiana_fest_01

Portugalska / Azinhal
1. – 2.8.2009

V petek smo se podali na jug Evrope in sicer bolj natančno, v majhno vasico Azinhal v najbolj jugovzhodnem kotičku Portugalske. Obiskali smo še dokaj mlad festival Guadianafest, na katerega odrih je kar prekipevalo od muzike. V 48 urah smo 32 le-teh preživeli ob poslušanju glasbe, če smo hoteli ali ne. V napovedniku so nam obljubili kar obetaven program, od številnih koncertov, dj setov, do popoldanskih delavnic in kina. Vabljeni smo bili v prijetno naravno okolje ob reki Guadiana, ki je obljubljalo senco in osvežitev v bazenčku. Prvi večer je bilo obiskovalcev tako malo, da smo se na koncu skoraj vsi poznali med seboj. Število se je vrtelo tam okoli 50. Kljub temu pa nas to ni oviralo, da ne bi mogli uživati ob različnih ritmih, ki so se z dveh odrov in enega šotora vrstili drug za drugim.

Zvečer smo na glavnem odru lahko prisluhnili portugalskim skupinam, kot so TARANTULA (1981), stari znanci portugalske heavy metal scene, ki so kot predskupina igrali s številnimi zvezdami – Stratovarius, Motorhead, Deep Purple…, in izdali kar sedem albumov. Pred njimi se je zvrstila množica mlajših in manj poznanih portugalskih skupin – DIGAMMA (2000), ki imajo za seboj svoj prvi uradni videospot BABYLON LOVE; KILLING ELECTRONICA (2006) – štiričlanska skupina, ki kombinira pop z elektroniko in rockom, črpajoč svoje teme iz filmov, stripov in video igric ter ULTIMOS SUSPEITOS (1985), rock underground.

Na stranskem odru so svoje mesto dokazale številne mlajše prav tako portugalske skupine, kot so CONFRONT HATE, SATTOR, MELUDIAH, DEATH ON THE DOOR in DOG DAYS.

Psihadelični šotor, kot so ga poimenovali domačini, je vrata odprl okoli polnoči. Na njegovi sceni so vrteli plošče in miksali zvoke OCELOT (ZDA/P), ELECTRONIC CONCEPT (VB/P), NAMMAH OHM (P), NORMAX (P), VISUAL CREATIVE (P), TRIP SWITCH (P), TERMINOLOGISTA (P) in SYCKO ARGUMENT (P). Glasba se je zaključila pozno v jutro, ko je bilo sonce že visoko na nebu in smo se že bolj zgodnji vračali z zajtrka iz bližnje vasi.

Naslednje jutro smo razočarani ugotovili, da šotori niso ravno v senci, da ne delajo tuši in o bazenčku ne duha ne sluha. Razgreti od sonca smo se odpravili kopat na reko Guadiano, ki ob svojem obrežju ni premogla niti ene drevesne krošnje, da bi se zaščitili pred žgočo vročino. V upanju na senco smo se zapeljali do najbližjega obmorskega mesteca, ki je kakih 15 km oddaljeno od Azinhala. Tam smo se osvežili v čistem in hladnem morju, se naspali pod borovci, stuširali in odpravili čisti in osveženi zopet na festival. Ob prihodu so nas pričakali delujoči tuši in ogromna luknja pred kampom, prekrita s plastičnim polivinilom ter zapolnjena z vodo. Okoli improviziranega bazenčka se je hitro nabrala vode željna mladina, ki se je ob zvokih Michaela Jacksona posedla ob robu ali poskakala v vodo.

Sobotni večer se je počasi prevesil v noč ob zvokih odličnih OLIVETREEDANCE, ki so ob igranju na bobne, tolkala in degeeredoo-ja, brez posebnih učinkov, samplov ali drugih elektronskih dodatkov, ustvarili izvrstno latino-afriško-brazilsko mešanico, ki je poslušalce zvabila v gibanje. Po mnenju Portugalcev, trenutno eden izmed najboljših bandov, ki jih je moč najti na Portugalskem. Vzdušje so dvignili tudi ONE LOVE FAMILY, karzmatična portugalska skupina, v kateri se starost članov giblje nekje med 8 in 47 let. Predstavili so svoj album Allelujah, ki nam prenaša predvsem pozitivne vibracije, mir, svobodo in harmonijo. Pred njimi so oder pogreli rockerji NOME in TETANUS ter križanci med rockom in metalom – TWILIGHT ALCHEMY in VAN CHIEFS. Še posebej svež veter pa so prinesli STEPLINE PROJECT, ki so mešanici housa, elektra in progressiva dodali nove teksture na glasbilih didgeridoo in berimbau.

Psihadelični šotor je po polnoči napolnila že dokaj razgreta množica, ki je bila očitno večja kot prejšnji večer. Do poznih jutranjih ur so kratili spanec SATTYANANDA (IND), DJ LADY LAY(P), YAKAI (P), KEY SENSE (P), HOLOPHONIK (P), I RICK & SIR AIVA (P), DNB – HI FIDEL CARTEL (VB/Š)+SIR AIVA+DISCA RISCOS (P), FUNKY – DJ 2OLD4SCHOOL (P) in ROOTS REGGAE – I RICK & SATTMAN (P).

Čisto vse obljube, kot naprimer kino in delavnice, niso bile izpolnjene, druge ja. Kljub temu pa smo vsi odšli domov tiho mrmrajoč take in drugačne melodije, nekoliko opečeni in utrujeni a zadovoljni.

Tekst: Mirela Koštić
Foto: Andrej Cej

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.