Vsa ta lepa dekleta – CocoRosie na letnem vrtu Gale hale

1

1

CocoRosie (ZDA) in Guts Pie Earshot (Nemčija)
Ljubljana / Gala hala
29. 6. 2009

Zanimivo je, da je bilo za drugi koncert dueta CocoRosie v Ljubljani takšno zanimanje. Drama se je začela že pred tedni, ko se je kot plamen razširila vest, da rezervacije niso več možne, poleg tega pa so grozeči oblaki, ki letošnje poletje skrbijo za skrajne temperaturne dvige in padce, napovedovali negotovo usodo nastopa sester Casady na letnem vrtu Gale hale. A na koncu smo imeli srečo: nebo se je razjasnilo, koncerta, hvala Zeusu, niso prestavili v Cvetličarno, sestri pa sta suvereno, v družbi najetih glasbenikov, prikorakali na oder pred množico ljudi.
Coco (Bianca) in Rosie (Sierra) sta sestri in njuna preteklost je pestra – po dolgih letih nikakršnih stikov sta se leta 2003 sešli v Parizu, eksperimentirali z zvokom v kopalnici, posneli neobjavljen album … Od tedaj sta nerazdružljivi, posneli sta tri albume (La maison de mon rêve, Noah’s Ark in The Adventures of Ghosthorse and Stillborn), med katerimi je bil prvi najprej namenjen samo ožjemu krogu prijateljev. Njuna glasba se je spreminjala od vokalno-inštrumentalnih eksperimentov, zaradi katerih sta tudi uspeli, do vpletanja drugih, bistveno bolj digitaliziranih zvokov in ritmov. Na odru Gale hale smo videli vse: otroške igrače in druge nenavadne predmete, harfo, klavir, klaviature, tolkala, kitare, vizualizacijo v živo … Glavni ekscentrični figuri sta bili sestri, ki sta v pošteno dolgem koncertu »zgradili« svojo osebnost, pokazali, da se na glasbo spoznata, z živalskimi zvoki spodbujali številne obiskovalce k temu, naj v sebi najdejo divjost, prvinski nagon, ki ga je povozila civilizacija.

Celoten vtis koncerta je zelo dober. Slišati je bilo precej spremenjene interpretacije komadov iz prejšnjih albumov, kar je samo dobro – ni dovolj samo ustvariti, ampak tudi ustvarjalno poustvarjati! Prav tako je bilo hitro jasno, katera sestra ima boljši glas: Sierra Rosie Casady je študirala operno petje, je pa res, da poseben čar duetu CocoRosie daje tudi Bianca Coco z otroškim, že na daleč prepoznavnim glasom, ki se giblje od petja do mijavkanja. Prav tako zanimivo – če že ne vznemirljivo – je bilo njeno raziskovanje zvoka v živo in vidžejanje, kadar je bila za to pač priložnost. Posebnost zasanjanega, energičnega, poskočnega, refleksivnega … nastopa CocoRosie pa je bila v izjemni pestrosti: obiskovalci so se lahko osredotočili posebej na njun ekstravagantni videz, prisrčen sestrski odnos; lahko si primerjal njuna vokala, opazoval spretnega pianista, se ukvarjal z vizualno projekcijo v ozadju, spremljal glasbeno kompozicijo in besedilo; ne nazadnje so nekateri tudi vzklikali »Bravo!«, »Zelo dobro«, »Ljubim te!«

Posebno poglavje s(m)o bili obiskovalci. Opaziti je bilo nenavadno veliko gnečo in obraze, nevajene porisanih zidov Metelkove. Res je tudi, da je bilo čutiti poseben odnos občinstva z artistkama; CocoRosie sta dejansko navdušili. Kdor je bil še razpoložen, se je pozneje v notranjosti Gale hale prepustil bobnu in basu nemškega dueta Guts Pie Earshot, ki sta v divjem ritmu, ki je včasih že izgubil ritem, repetitivno ustvarjala bobneč zvok, oplementiten s številnimi filtri. Mešalke dejansko delajo zvokovne čudeže.

A brez kančka grenkobe ne gre: na Radiu Študent so povedali, da so bili na koncertu vsi, ki se na glasbo ne spoznajo. To je mogoče že res, a le redko kdaj doživimo nastop, na katerem je poleg muzike, njene izvirnosti in interpretacije pomembno še toliko drugega. Vsi ti lepi fantje, kot sta gostoleli sestri Casady, in seveda tudi dekleta, so doživeli odlično umetniško izkušnjo v delu mesta, kamor mogoče ne zahajajo pogosto. Kajti poznavalec se ne rodi, ampak naredi!

Tekst: Andrej Koritnik
Foto: Jurij Bizjak
1-3: Bojan Okorn

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.