Extrema – Pound For Pound

Extrema - Pound For Pound

Extrema – Pound For Pound

2009 / Scarlet Records

Extrema ni samo še eden izmed kopice italijanskih bendov, fantje iz Milana igrajo heavy metal. Bolj natančno povedano, igrajo groovy trash metal in so dobro zasidrani na italijanski metal sceni. Njihovi začetki namreč segajo v davno leto 1986. Skozi vsa ta leta so izdali štiri albume, nekaj demov, live posnetkov in EP-jev. Tokrat predstavljamo peti studijski album imenovan Pound For Pound.

Skupina je v 23-ih letih ustvarjanja prilezla visoko tudi na svetovni metalni sceni, saj se lahko pohvalijo s tem, da so si delili oder z velikimi zvezdami in legendami svetovnega slovesa Metallico, Slayer, Death Angel letos poleti pa so predskupina angleškim Motorheadom. Svoj material pa so predstavljali na veliko festivalih po Evropi. Ob 20-letnici pa so izdali tudi DVD z naslovom Murder Tunes & Broken Bones, ki vsebuje več ur live materiala z nastopov in festivalov z znanimi zvezdami. Zasedba se je od začetne spremenila in trenutno stoji Gianluca Perotti na vokailih, Tommy Massara skrbi za odlične kitarske vragolije in mojstrovine, Mattia Bigi z basom dobro sledi ritmom bobnarja Paola Crime, ki poganja ta italijanski paket imenovan Extrema.

Na najnovejšem albumu, ki je izšel v maju letošnjega leta, se vrsti 13 pesmi. Prva z naslovom Everlasting je kot intro kasnejšemu celotnemu bobnenju albuma. Že v naslednjem komadu Anymore se sprosti velika energija in nas vrže na noge z eksplozivnostjo. Album je zelo raznolik, saj nam zagotovi veliko kitarskih solaž. Na basu nam Mattia pričara groovy vzdušje pa tudi sam pokaže, kako se basu streže, saj ima on prav tako par zelo dobrih vložkov, ki naredijo album razgiban in edinstven. Nekaj skladb vsebuje tudi zvoke akustične kitare, ki kaže na mirnost same skladbe, vendar hitro sledi razvratno nadaljevanje v smislu distorzije kitare in hitrejšega ritma bobnov. Kljub temu, da je uradna »etiketa« benda Extrema groovy trash metal, se pri petju sliši zametke hardcora, kar ni prav nič moteče, saj tako namen skupine pride še bolj v ospredje. Produciral in zmixal jim je Riccardo »Paso« Pasini v Studiu73 v Raveni. Pri ovitku CD-ja so se njegovi ustvarjalci bolj slabo potrudili, saj je plošček le v kartonskem ovitku, se pravi brez bookleta. 

Navkljub vsemu še vedno mislim, da so s svojimi več desetletnimi izkušnjami dokazali, da z leti ne pride nujno vedno slabša glasba, marveč lahko tudi obratno. Sami mislijo, da gre za njihov odličen album, če ne ravno najboljši, in s tem gredo tudi med nas. Kdor obožuje zvoke old school trash metala z mešanjem groovy bas kitare, mu svetujem nakup zadnjega albuma Italijanov Extrema.

Žiga Fajdiga

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.