Dalaj Eegol aka Ali En: ‘Tle ni kaj razrešit’

foto: Maruša Kos

foto: Maruša Kos

Dalaj Eegol oziroma za vse za časom Ali En se vrača na slovenske odre, prav tako pa letos mineva 15 let od izdaje legendarnega albuma Leva scena: dobri razlogi za klepet skratka. Z Dalajem smo se slišali po elektronski pošti.

Ali En se je preimenoval v Dalaja in se – kljub dvema izdanima albuma – nekako umaknil iz slovenske glasbene scene. Zakaj?

Vsekakor sem se s tretjim CD-jem Red’a’red premaknil bolj v art vode in zafunkcioniral multimedijsko predvsem na vizualnem področju. Sicer zadnja tri leta slikam in si lahko moje paintings ogledate na www.dalaj.com. Kar se tiče umika iz glasbene scene, pa nikoli nisem rekel, da bi se upokojil. Gre pač za drugačno obdobje izraza in sem aktiven skozi druga medijska področja. S Kerubin teamom stalno dogajamo nove projekte. Lani smo tako izdali veliko ilustrirano slikanico Mala morska deklica in njen delfin, kjer sem avtor dvanajstih ilustracij. Pred odhodom v Indijo cca 4 leta nazaj pa je izšel moj otroški projekt Dalaj D’Rap. Pa komad Sazas Sax s Klemen Klemnom in Kosto je hudo aktualen. Vse ostale tekoče projekte se pa vidi lahko na netu.

Kdaj si pa dodal "priimek" Eegol? Kaj sploh pomeni?

Eegol pomen krog.

Osebno se mi zdi, da Ali En ni čisto umrl – v skladbi Life is Like a Dance (d’Rap, 2005) se v besedilu nanašaš na Levo sceno …

Kot pri apdejtih za računalniške programe, je bilo treba naredit apdejt info v zvezi z mojim lajfom in del tega je v tekstu, ki ga omenjaš.

Preselil si se v Indijo in skupaj z ženo živiš v mestu Auroville. Zakaj si se odločil za življenje tam?

Predvsem zaradi bio eko načina življenja. Pomembni se mi zdijo alternativni načini pridobivanja energije. Tako v Indiji vozim/va električni avto in tudi scooter. Auroville s svojim specifičnim pristopom celostne izgradnje mesta omogoča izzivalen playground za prihodnost in je izjemen v svojem celostnem prispevku za planet in čas, ki prihaja.

Kako pa si se spremenil kot glasbenik? Konec koncev si kljub radikalni spremembi življenjskega stila vseeno nekako ostal pri rapu.

Rap je moj vokalni izraz pri glasbi, ki pa je predvsem funk v različnih preoblekah. V tem se najbolj počutim kar se tiče vokala in pripadajočih textov. Glede mojih ostalih idej, ki v osnovi ne bazirajo na textih, pa se najbolje lahko sliši ravno pri Red’a’red. Precej experimentalno, neke vrste fusion hip/jazz/dance/breaks …

V zadnjem času se veliko ustvarjaš tudi z vizualno umetnostjo. Kako to, da si se odločil za to področje?

Glede na to da sem pri večini svojih projektov vedno prisoten pri oblikovanju CD ovitka, kot režije videa, dizajnu websajta, myspace-a itd, ni to pri meni nikakršna novost. Je pa to nekaj novega sedaj za vse, ki me niso tako podrobno poznali po tej plati. Lajf je sestavljen točno tko kot pravi Shrek – iz različnih plasti in vsaka skriva svoje različne manifestacije. Vsi se že od rojstva ukvarjamo z vizualnim, tako je prav naravno, ko se nekdo loti oblikovat materijo na svoj način.

Je Slovenija ugodno okolje za ustvarjalca?

Je in ni… Ha ha… V Sloveniji je največ artistov na svetu na kvadratni km prebivalstva na planetu. Sem štejejo slikarji, glasbeniki, pesniki, kar je prav neverjetno. Konkurenca je tako kot pri DJ-ih, neverjetna. Sicer je vse nekako neosebno, pa vendar se pozna v marketingu, kjer je vse zasičeno in se biznis ne dela z lahkoto.

Pred časom ste skupaj s Kosto in Klemnom bentnili čez Sazas. Kako bi moralo biti po tvoje urejeno področje avtorskih pravic?

Bentili je kar mal otročja beseda za ustvarjen komad, ki reže tam, kjer je treba. Sazas bo prej ali slej moral v celoti spremeniti svoj piratski način in tako je to. Potreben je neodvisen odvetnik, trije računalničarji in dva tajnika. Vse je avtomatizirano. Radio postaje pošiljajo playliste, comp jih obdela in gremo.

Zakaj si se odločil vsa svoja avtorska glasbena dela ponuditi zastonj?

To je delno res, na mojem sajtu se namreč lahko free zdownloada tretji in četrti CD. Sicer pa se to ne nanaša na moja ostala avtorska dela.

V svoji karieri si nabral tudi nekaj sodelovanj – ali trenutno aktivno sodeluješ s katerim glasbenikom?

Trenutno seodelujem z glasbeniki, s katerimi se pripravljamo na jesensko turnejo. Uroš Buh: bobni, Luka Ličen: bass, Ugo Ugovski: kitara, Rok Škarabot: tolkala, Denis Beganovič: klaviatura in pozavna, plus brass, ki ga še formiram. Sicer pa ravno te dni pedenam instrumental za novi komad Slovenci Rabjo Cirkus, ki bo na greatest hits CDju Alien Greatest Copyrights. Tokrat skupaj s Štefanom Cerjakom, ki je znan kot Scienceofuse aka Dulashderdj. Main mix bom delal pa v Zagrebu.

Kaj posluša Dalaj Eegol v prostem času? Tvoj izbor videospotov za naš medij je bil precej … funky.

Vsekakor je v mojih Itunes pestro: od jazza do experimentalne elektronike. Mora bit pa funky. Rapa ekstremno malo, velik pa south american and african grooves.

Svoj čas si bil tudi DJ. Še vrtiš kaj glasbo po klubovju?

Niti ne, sicer cca 10 krat na leto mixam v Indiji, v Aurovillu in pa v kakšnem indijskem klubu, ki je kot po pravilu skoraj vedno v hotelu. To niso nobeni presežki, imajo pa Indijci izjemno razvito elektro sceno, radi imajo hip hop in seveda bollywood klasike, ki jih sami ustvarjajo. Teh zadev jaz ne rolam, pičim ga od FatBoy Slim-a, do Prince-a… Got to be funky! Tle ne štejem indijske klasične glasbe, ki je predvsem meditativno usmerjena. Bend za omembo je pa Indian Ocean, ki so neke vrste fusion funk/rock/etno kombinacija v zelo dobrem smislu.

Letos pa mineva tudi 15 let od legendarnega albuma Leva scena. Si še ga kdaj zavrtiš?

Se zgodi, da pride na shuffle na iPod, sicer bolj za obnovo textov ob prihajajočih koncertih.

Bi bila domača glasbena scena danes kaj drugačna brez njega?

Predvsem domača ja… ha ha…

Si ob njegovem izidu pričakoval, da te bomo po 15 letih še zmeraj spraševali o njem?

Nope… O tem nisem ravno razmišlal… Ipak sem bil 21…

Leva scena je po mojem razumevanju imela v sebi provokativnost, poštenost in neposrednost začetnega punka, hkrati pa je bila zvočno inovativna. Kako pa ta album vidiš ti?

Evo, točno tako kot si povedal. From funk to punk z rap vokalom in brass sekcijo, ko je nobeden ni uporabljal.

S čim se bo Dalaj Eegol ukvarjal v prihodnosti?

Z enim velikim projektom.

Za jesen pripravljaš tudi koncert v Ljubljani. Lahko poveš kaj več o tem?

Križanke in koncerti v večjih slovenskih mestih in krajih. Na mojem facebook fan pageu: (http://www.facebook.com/pages/Dalaj-Eegol-ex-Alien/84971534574?ref=s) in Siol blogu: (http://alien15let.blog.siol.net) pa boste lahko spremljali nagradne igre, najave in objave.

Za konec še razrešiva večno dilemo (čeprav si vegeterijanec): sirni ali mesni?

Tle ni kaj razrešit: SIRNI.

Matjaž Jaušovec

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.