Rdeča nit: DUB

dub club 1

Ljubljana / Gala hala
11. 6. 2009
Vstopnina: 15 / 10 €

Po najbolj optimistični napovedi naj bi se prvi koncert na tokratnem Dub Club festivalu na Letnem odru Gale hale pričel ob deveti uri, vendar smo zaradi vremenskih neprilik prve Francoze pričakali šele okrog desetih.

Dubiansi preigravajo za moje pojme malce preveč enoličen dub, vendar inštrumentalno monotonijo kot nož skozi maslo preseka glas glavne vokalistke Sista Naime, ki je na sicer precej ležeren način, a tudi dovolj dobro komunicirala s publiko, da je s tem poskrbela za lep uvod v četrtkov večer. Zaradi časovnega zamika sta se nadaljnja dva koncerta odvila v notranjosti Gale hale, kar pa je bilo po svoje še boljše, saj je omogočilo bližji in s tem pristnejši stik z glasbeniki.

Schyzodrome so se s svojo udarno silo oddaljili od melanholije Dubiansov in nas prestavili v nekoliko višjo prestavo. Francoski dub v kombinaciji z balkanskimi etno melodijami se na prvi pomislek zdi nekako tako kot čokolada in sol, a lahko da je ravno karizmatičnost obeh pevk tisto, kar naredi to eklektično spojitev presenetljivo uspešno. Prvobitnosti, ki jo doseže kakšen originalen cigo bend, pri Schyzodrom vendarle ni za iskati, se pa zato dotaknejo neke druge, bolj neodkrite glasbene dimenzije. Pevki nista bili prijazni le do ušesnih čutil, s svojim ravno prav teatralnim nastopom sta dosegli, da poleg mene najbrž še kdo v publiki ves čas koncerta ni umaknil pogleda od njiju.

Myster Möbius so nas kot zadnji ponesli še eno stopnjo višje, v prave transcendentalne vode. Le trije člani na odru so izvajali glasbo, ki je bila slišati, kot da za njo stoji cel orkester, ne smemo pa pozabiti na četrto članico, ki je z vizualijami poskrbela za piko na i.

Čeprav se trije bendi, ki smo jih imeli čast poslušati, lotevajo dub variacij s povsem različnih koncev, je imel celoten večer potrebno rdečo nit. Za konec bi dodala le še to: tako mini festival, pa tako veličasten program.

Tekst: M. Ajkula
Foto: Tjaša Janovljak

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.