Itak Džafest z The Killers

the_killers_08

Ljubljana / Hipodrom Stožice
7.6.2009
Ko je februarja odjeknila novica, da junija v Slovenijo prihajajo The Killers, smo ljubitelji indie/britpop scene odreagirali po »verjel bom, ko bom videl« načelu. Kdaj pa se je že zgodilo, da bi ena vodilnih skupin tega žanra na vrhuncu slave prišla do nas? Tako zelo smo se že navadili, da je treba po dozo hoditi v najboljšem primeru v Zagreb, pa na Dunaj in v München, da česa takega od domačih organizatorjev koncertov niti več ne pričakujemo. No, pa se je izkazalo, da gre zares. Navsezadnje je koncert napovedal vodilni mobilni operater, ki si kakega velikega flopa tudi ne more privoščiti, zato je storil resnično vse, da dogodek naredi karseda nepozaben.
Hipodrom v Stožicah se je za prireditev, kakršna je bila nedeljska, izkazal kot idealen. Vzdušje je spominjalo na festivalsko (skupaj z vremenom, ki je kar klicalo po festivalskih škorenjcih), le skupin je bilo malce manj. Ob tem se vprašamo, ali se ne bi ob ne-nizkih fiksnih stroških organizacije takšnega dogodka splačalo prirediti celodnevnega ali kar dvodnevnega eventa, po vzoru nam bližnjega T-Mobile INmusic festivala na primer. Kakor koli, dogajanje se je začelo okoli 18. ure popoldan, a takrat nas je zlovešče vreme držalo še doma. Prizorišče se je postopoma polnilo ob zvokih slovenskih predskupin NON in Dan D vse do 21. ure, ko so oder zasedle zvezde večera.
The Killers je svetovno znana rock skupina, o kateri je bilo v zadnjih mesecih tudi v Sloveniji ogromno povedanega in napisanega. Strahovi, da bo koncertno vzdušje zaradi »lahkega« obiska nepravo, so se kmalu izkazali za neupravičene. Nekaj je k temu pripomogel tudi izjemno dobro razpoložen frontman skupine Brandon Flowers, ki je na račun pomanjkljive komunikacije s publiko v preteklosti slišal številne očitke, tokrat pa je obiskovalce vpletel že v uvodnem Human, glavnem letošnjem hitu skupine z najnovejše plošče Day & Age. Uro in 20 minut dolg koncert so poleg novih pesmi, kot sta Brandonovim staršem posvečena A Dustland Fairytale in vesoljska Spaceman, sestavljali še največji hiti skupine, med njimi zgodnja moulin-rougevska Mr Brightside in Somebody Told Me, pa hiti z druge plošče, kot sta Read My Mind, po mnenju nekaterih kritikov najboljši komad skupine, in Bones. Sam’s Town je bil tokrat zaigran v Abbey Road verziji, objavljeni na albumu B-sides Sawdust, slišali smo še priredbo Joy Division Shadowplay, za veliki finale pa so prihranili pesem When You Were Young.
Odzivi po koncertu so bili zasluženo izjemno pozitivni, saj je bila impresivna že sama veličina dogodka. Vedno profesionalni The Killers, ki so kar se tiče zvezdniških izbruhov in rock’n’roll življenjskega stila rahlo atipičen bend, so repertoar odigrali korektno, publika se je odzivala na mnogo več kot le na hite zadnjih nekaj mesecev, dodatno so dogajanje popestrili še spremljajoči vizualni efekti, pogosto z motivi Amerike in Las Vegasa – gre pač za skupino, ki o svoji domovini Nevadi (in ZDA) govori večinoma v presežnikih, nerada razglablja o verskih stališčih svojega pevca (ta je, kot je znano, mormon) in se ne mara spuščati v razprave o politiki. V nedeljo je tako in tako govorila glasba. In ta je povedala svoje. Obiskovalci pa dodajajo še poziv k čim več podobnim dogodkom tudi v prihodnje.
Tekst: Tina H. Zakonjšek
Foto: The Killers

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.