Hartera Music Festival 2009

Hartera09

Rijeka/ Hrvaška
12. -13. Junij 2009
 
Prejšnji vikend se je v Rijeki odvijal festival urbane glasbe Hartera. Festival je bil ustvarjen z namenom, da se zapuščene prostore stare tovarne papirja spremeni v lokacijo, kjer bi se lahko odvijale številne prireditve, ki naj bi jih v Rijeki primanjkovalo. Glavne zvezde letošnjega so bili Röysopp, Klaxons, Adam Freeland, Boys Noize, Alex Metric, Sasha, Simian Mobile Disco, Let 3, slovenski Laibach in Elvis Jackson
 
Prvi ogled prizorišča je obetal veliko. To je zajemalo celoten industrijski kompleks ob kanjonu manjše reke in je izgledal naravnost fantastično. Zapuščene hale stare tovarne papirja so preobrazili v koncertne dvorane, hotel in razstavne prostore. »Hotel« je bila največja dvorana. V njem so s pomočjo sponzorjev ustvarili kamp, kjer so gostje lahko najeli šotore. Vse skupaj je bilo podobno futuristični »valilnici«. Šotori so bili iste barve razporejeni v ravne vrste. Znotraj prostora je vladala tišina, sicer neobičajna za take dogodke. Ta prostor je bil kar precej oddaljen od glavnega dogajanja, kjer sta bila dva odra. Prvi, glavni je gostil glavne goste festivala, drugi pa je je bil namenjen hrvaškim skupinam in DJ-em. Žal nam ni uspelo pogledati slednjega, saj so si na prvem odru sledile same zvezde urbane elektro, rock glasbe.
 
V petek so festival pričeli naši hiperenergični Elvis Jackson, nadaljevali so ga odštekani Let 3, nato bi morali nastopiti Klaxons, težko pričakovanezvezde petkovega večera, ki so, kot je bilo že nekaj dni prej znano, odpovedali svoj nastop. Razlog naj bi bil v bolezni (vneto grlo pevca). Vendar pa to ni pokvarilo vzdušja, saj so skozi noč »razgrajali« Britanci – odštekan DJ Alex Metric, Simian Mobile Disco in legenda, pionir eletronske glasbe DJ Sasha. Odkritje festivala je zagotovo Alex Metric, ki je obiskovalce navdušil s svojim »pump« house, breakbeat setom.
 
Sobotni festivalski program so začeli Vuneny (BiH), nadaljevale so ga še ene legende hrvaškega rocka Pips Chips & Videoclips. Za njimi so nastopili udarni Laibach, nato pa norveški dvojec Röyksopp, ki sta s svojimi številnimi commercial hiti predstavila celoten spekter njune glasbe. Za nekatere je bil njun nastop razočaranje, vendar mogoče le zato, ker s svojim nordijsko melanholičnem elektro beatom nista uspela slediti tempu festivala. Zatem je sledil Adam Freeland, ki je s svojim energičnim nastopom in številnimi remixi dokazal, da sodi v sam vrh elektro glasbe, saj je celotno glavno prizorišče dobesedno prestresel in spravil v ekstazo. Zatem je sledila še danska senzacija Boys Noize, ki je še en v vrsti indie elektro scene, ki sledi legendarnim »daftpunkovskim« ritmom. Na začetku sta se skupaj z Freelandom poigravala z beati, ta je ravno končeval svoj set, ko se je Boyz Noize prikradel po tleh do svoje mešalke in mu »ponagajal«. Ko so obiskovalci zagledali roko in zaslišali njegov beat, so dobesedno ponoreli. Set je bil fantastičen. Na koncu je od navdušenja tudi sam Boys Noize poplesaval po mizi, polival prve vrste s pivom. Skratka, živa norišnica!
 
Hartera je uspela združiti domačo, sosedsko in svetovno glasbo številnih zvrsti, kar je ustvarilo kvalitetno fuzijo, ki ji na tem koncu Evrope ni para. Za tako majhen festival je kvaliteta nastopajočih večkrat presegla druge, podobne prireditve v bližini. Zanimiva pa je tudi zato, ker se precej razlikuje od ostalih velikih festivalov, saj tu ni tistih vsem predobro znanih scen »ala mravljišče«, temveč se odvija v prijaznem, intimnem okolju mesta.
 
Tekst: Aljaž Novosel
Foto: Živa Lovšin

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.