Doza melanhonije s Sinead O’Connor v Križankah

2009-06-22-09-sinead_oconnor

Ljubljana / Križanke
22.6.2009

Irska glasbenica Sinead O’Connor, ki je v preteklosti znala šokirati tako z dejanji okrog Cerkve kot z ne ravno konvencionalno samopodobo, je v glasbeni karieri zajadrala v mnogo glasbenih žanrov, ki jih je oplemenitila tudi z raznoraznimi sodelovanji, na tokratnem koncertu pa nam je svoje uspešnice servirala v akustični različici.

V popolnoma zminimalizirani sceni brez odvečnega balasta nam je s kombinacijo električne / akustičnih kitar, klaviatur ter na samem začetku tudi flavte ponudila čustveno nabit in melanhoničen koncert, kjer je inštrumentarij v veliki meri prostor prepustil njenemu še vedno prepričljivemu glasu, ki globoka besedila o kar nekoliko preveč pesimističnemu pogledu na svet še dodatno potencira. Vokalna sposobnost bi še bolj prišla do izraza ob malenkost bolj razgibani glasbeni spremljavi inštrumentov, ki so delovali preveč mlačno, kot celota pa tvorili preveč linearno zvočno sliko. Že sam samcat trši poteg po struni ali kak rahel topot ob tla, morda celo kak Sineadin krik ob primernem trenutku bi nastop potisnil iz globoke melanhonije, še vedno pa ohranil tisto intimno atmosfero, ki se takšnemu koncertu pritiče. Ob tovrstnih priložnostih bi bila namesto zaporednega niza komadov, ki ga je Sinead prekinjala le s suhoparno zahvalo, dobrodošla kaka kratka pripoved o posamezni tematiki pesmi, občutkih, ki so jo obdajali ob pisanju besedil, … s čemer bi zbranemu občinstvu približala neprijazno življenjsko okolje in napete razmere, o katerih pripoveduje. Nenadejano ji je na pomoč priskočila sirena, ki je mimo Križank zazvenela ravno ob pesmi Black Boys on Mopeds s tematiko policijskega streljanja v Angliji.

Čeprav akustična verzija koncerta zagotovo ni bila vsem po godu, je Sinead O’Connor dokazala, da je še vedno avtorica, ki ji je v prvi vrsti pomembna glasbena angažiranost, na instant slavo glasbenih lestvic pa se kratkomalo požvižga.

Tekst: Jurij Bizjak
Foto: Bojan Okorn

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.