Chaosstar – Lifetime

Chaosstar - Lifetime

Chaosstar – Lifetime

2009, On Parole records

Ljubljansko-zagorska naveza imenovana Chaosstar je januarja meseca letos v slovenski medijski prostor lansirala njihov prvenec z naslovom Lifetime. Fantje igrajo za naše razmere nekoliko nenavaden metal, tudi v svetu je malo zasedb s podobno glasbo. Tako jih lahko nekako postavimo ob bok svetovnim asom Dream Theater ali Symphony X. Čeprav nam skozi celotno ploščo prikažejo značilnosti različnih podzvrsti, prevladuje progressive metal.

Na začetku je potrebno poudariti, da je album Lifetime nastajal kar dobra štiri leta in je plod njihovega trdega dela, odrekanj, predanosti, veliko ur vaj, snemanj in predvsem denarja, ki so ga porabili za snemanje in opremo. Njihov bobnar je poskrbel za lastni snemalni studio in opremo, s čemer so nakazali željo, da bi se o njihovem izdelku govorilo širom Slovenije in morda tudi preko njenih meja. Družba prijateljev, ki jim je stala ob strani, so posodili svoje glasove ali inštrumente, ena izmed njih je tudi harfa. Odgovornost za linije tega inštrumenta je prevzela akademska glasbenica Erika Gričar, izdelku pa doda še bolj prefinjeno podobo. Celotna zgodba albuma je razpeta na osem skladb, kjer poteka borba med dobrim in zlim, v predzadnjem komadu On My Way svoj glas, ki upodablja zlo, posodi Deni iz skupine Ambassador of Sifilis. Tudi tekom albuma se sliši preigravanje in obvladovanje kitarskih sposobnosti mojstrov na električnih kitarah, Jureta in Vasje. Svoj pečat pusti tudi pevec in kitarist obenem JJ , ki s svojimi neverjetnimi glasovnimi sposobnostimi spravi iz sebe tako visoke tone, da človek težko verjame svojim ušesom. Pri vsem kitarskem neurju jima sledi basist Darko in tudi on nam pokaže, kako se zadevi streže na basu. Linije in tehnike odigrane na tem inštrumentu bi pritegnile uho tudi zelo zahtevnem poslušalcem. Za vsemi pa stoji poganjalec pravega kaosa Primož, ki s svojim lomljenjem ritmov dodaja skupini končen izgled in upraviči svojo zastopstvo pri podjetju Wang Percussion’s. Kot že prej omenjeno, se skozi pesmi spreminjajo podžanri samega metala, za kar bi lahko rekli, da sta pesmi Devil’s Whisper in pa Hurricanes of Maddnes podobni delom znanih Iron Maiden, Dreams of Reality pa kot neka mešanica thrash in heavy metala. Zares je nepojmljiva mešanica okusa, ki nam na koncu postreže z death metal prizvokom v skladbi On My Way.

Pri vsem skupaj moram dodati, da se je Primož zelo potrudil pri samem snemanju plošče, ker se je tako tudi sam lotil studijskih poslov. Morda se lahko pošalimo z izjavo, da je snemanje prav zaradi tega trajalo toliko časa, vendar je bilo tudi ogromno časa vloženo v iskanje pravega človeka, ki bi jim opravil mastering. To je zadnje miksanje, pri katerem se poudari določene željene linije in to jim je izvrstno opravil Dave Collins. Delal je tudi že za mnoga znana imena; Madonna, Black Sabbath, Motley Crue so le eni izmed mnogih, zato v njegovo delo res ne gre dvomiti.

Debitantski album Lifetime je s vso silo in udarnostjo treščil med slovenske metalce in strokovnjake, ki sedaj čaka, da ga prežvečijo in ovrednotijo. Sam bi ocenil, da je plošča zelo dobra in vredna svojega denarja, saj nam ponuja kopico virtuoznih riffov in linij. Obenem pa skupina zagotavlja, da imajo že veliko novega, še bolj izvrstnega materiala in bo nov album kmalu na jedilniku. Upajmo, da nam res ne bo potrebno spet čakati tako dolgo.

Žiga Fajdiga

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.