Animal Collective – Merriweather Post Pavilion

Animal Collective - Merriweather Post Pavilion

Animal Collective – Merriweather Post Pavilion

2009, Domino

Omenjenemu kolektivu dandanašnji prikimava in sledi mnogo ovčic, razlog je tako odlična muzika kot tudi medijska naklonjenost; predvsem najnovejšemu albumu zasedbe. Sam nad to skupino nisem bil nikoli tako brezkompromisno navdušen; konservativec pač, ki se mu zdi Bruce Springsteen s svojim Telecasterjem še vedno kul.

Čeprav po drugi strani vso hvalisanje in oboževanje ameriške zasedbe tudi ni iz trte zvito: Animal Collective dejansko so eden izmed naj kolektivov današnjega časa. Z garažno-pop-elektro eklektiko jim je uspelo priti na naslovnice, še pomembneje pa tudi do ušes poslušalstva. Status bodo v obeh omenjenih primerih obdržali tudi zaradi nove plošče.

Tokrat kot trio – na pavzi je Josh Dibb – so ploščo podredili ostri ritmični osnovi, odrekli so se kitari, ohranili pa surrealistično melodiko. Poleg tega še je na Merriweather Post Pavilion bistveno več vokalnega poguma kot na prejšnjih ploščah, vendar poslušljivost zaradi tega nič ne trpi. Še več: plošča je precej dolžna temu, čemur radi rečemo pop. Animal Collective vas vase posrkajo takoj z začetno In The Flowers, podobno kot so to naredili na prejšnji plošči Strawberry Jam s skladbo Peacebone. Da, Animal Collective res znajo. Marriweather Post Pavilion vas drži v šahu od začetka do konca.

Brez dvoma gre za eno izmed vidnejših plošč letošnjega leta. Nadalje gre brez dvoma za najbolj dovršen izdelek te zasedbe. Z njo so Animal Collective stopili na piedestal velikih ter se odrekli garaži. Za njimi pa že marširajo danes še nam neznani novi. Animal Collective to pač več niso.

Matjaž Jaušovec

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.