Nat King Cole – Re: Generations

Nat King Cole – Re: Generations

Nat King Cole – Re: Generations

2009, EMI / Dallas

Nat King Cole je bil prvi Afroameričan, ki je imel svojo oddajo na televiziji. The Nat King Cole Show je bil prvič na sporedu 5. novembra 1956; le nekaj let prej je na radijski postaji WDIA začel gostovati B. B. King. Več kot 50 let kasneje vemo, da sta obe imeni doprinesli mnogo k današnji podobi popularne glasbe, prav tako pa sta oba bila in zmagovala bitke z rasnimi predsodki v ZDA.

Nat King Cole je bil rojen pred devetdesetimi leti in okrogla obletnica je primerna priložnost za izid kompilacije, o kateri bomo govorili danes. O tem, ali je 13 izbranih skladb na njej res tistih pravih, ne bom sodil, o tem naj vsak razmisli sam. Tudi o tem, ali je 13 producentov res tistih pravih in najboljših, se ne bom opredelil. Zato pa skladbe zvenijo dobro oziroma zelo dobro. Ni potrebno biti ljubitelj glasbe Nata Kinga, pa vam bo ta album lahko precej všeč. Osnovna rdeča nit je seveda Nat King Cole, vendar je njegovo delo šlo skozi trinajst zelo različnih produkcij in razumevanj le-tega. Kar albumu na eni strani daje rdečo nit, ki je potrebna, da vse od latina, preko hip hopa do moderne elektro produkcije in reggae ritmov zveni dobro in obenem koherentno ter povezano. Skladbe imajo Kingovo dušo, meso pa so ji dali mladi umetniki.

Namen te plošče ni oživljanje King Cola, ampak reinterpretacija njegovega dela in poklon njegovemu prispevku. Namen je predstaviti glasbeno legendo današnji generaciji na modern način. Kar tej plošči uspe, poleg glasbenega je všečna tudi vizualna produkcija plošče. Spoštljivo in izvirno obenem.

Matjaž Jaušovec

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.