Festival Pomladi 2009 na Metelkovi

festival_pomladi_09

Ljubljana/Nova Metelkova & Metelkova
8. Maj 2009
Vstopnina: 12 EUR zunaj, 10 EUR klubi
 
V petek se je v Ljubljani odvijala osrednja prireditev Festivala Pomladi. Ta je znan kot prvi festival sodobne napredne glasbe in vizualnih umetnosti v Ljubljani, ki se vsako leto odvije na izbranih lokacijah v mestnem središču. Festival odlikujejo sveže vsebine, izbor glasbe, ki je zanimiv širši javnosti, in spremljevalni program, ki je namenjen več starostnim skupinam. Ena glavnih odlik Festivala pomladi je tudi lokacija, ki se vsako leto spreminja in je usmerjena v oživitev degradiranih in uvedbo novih javnih prostorov v mestu. Osrednja letošnja lokacija je bil atrij Slovenskega Etnografskega Muzeja (SEM). Festival je potekal v sklopu praznovanja 40. Obletnice delovanja radia Študent.
 
Na festivalu so nastopili številni tuji in domači glasbeniki. Med njimi so najbolj izstopali francoski dvojec Nôze, hrvaško irska naveza SymbolOne, britanska DJ Cheeba in DJ Clark, jamajški K.O.F.Y. in nemški Jan Jelinek Groupshow. Poleg njih so nastopili še slovenski McLaren, Synaptic, Torul, Sare Havliček disco orchestra in še ostali.
 
Dnevni program je bil razdeljen na popoldanskega in večernega in je potekal v atriju SEM. V popoldanskem delu so nastopili slovenski glasbeniki, v večernem pa glavni gostje festivala Nôze, DJ Cheeba in Clark. Prva sta predstavila novo šolo francoskega tech housa z dodatki jazza in šansona in s svojim nastopom dokazala, da sta vredna vse slave, ki jima jo pripisujejo. Cheeba je z kombinacijo avdiovizualij in svojim miksom dokazal, da je upravičeno bil imenovan za SolidSteelov DJ leta. Za konec pa nas je Clark popeljal v precej eksperimentalne vode elektro glasbe.
 
V nočnem-after programu so se na Metelkovi v Gali hali, Channel Zeru, Gromki in Menzi pri koritu zvrstili različni dogodki. V funky Gali hali se je DJ Cheeba pomeril z Codedeep DJ-i. V Chanell Zeru smo bili priča indie french touch elektro utrganciji s hrvaškimi Symbol One. V Gromki je potekal Bass Dubstep večer s K.O.F.Y. jem. V Menzi pa so obiskovalce na elektro-akustično eksperimentalno potovanje odpeljali Jan Jelinek Groupshow.
 
Festival je iz vseh vidikov naravnost uspeh, saj je uspel združiti slovensko tuje sile ambasadorjev novodobne elektro glasbe in tudi združiti ljudi vseh starosti. Za vsakega je ponudil nekaj. Prav tako je uspel pokazati SEM, na kakšen način lahko uporabijo svoj prečudovit atrij.  
 
Tekst: Aljaž Novosel
Foto: Živa Lovšin
 

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.