Derek Sherinian – Molecular Heinosity

Derek Sherinian - Molecular Heinosity

Derek Sherinian – Molecular Heinosity

2009, InsideOut Music / Dallas

Derek Sherinian je ameriški rock in jazz klaviaturist, ki je svoj čas (v letih od 1995 do 1999) igral z Dream Theather na studijskih albumih A Change Of Seasons in Falling Into Infinity. Pred tem pa je igraj z Alice Cooperjem in legendarnimi Kiss ter vrsto drugimi band. Je pa tuUdi soustanovitelj skupine Planet X.

Plošča Molecular Heinosity, ki je izšla v začetku letošnjega leta, je njegova šesta po vrsti. Gre za tehnično precej zahtevno ploščo, ki odstopa od klasičnih rock skladb in ostaja na nivoju progresivnega rocka. Obenem so skladbe dovolj zanimive in raznolike, da bo album zagotovo pritegnil nekoliko širše občinstvo, kar sicer ni navada instrumentalnih albumov. Album vsebuje le eno vokalno skladbo (So Far Gone), ki jo odpoje znani Zakk Wylde, sicer ustanovitelj skupine Black Label Society ter kitarist in pevec skupine Pride And Glory. Zakk na albumu prav tako gostuje kot kitarist.

Album Molecular Heinosity Dereka Sheriniana vsebuje devet skladb v skupni dolžini nekoliko manj kot 40 minut. Kar nekoliko skromna minutaža za današnje čase. Sicer pa so skladbe podprte s kitarskimi rifi, medtem ko osrednjo vlogo nosijo klaviature namesto vokala. Album odpira skladba Antarctica, ki je nekakšna mešanica jazza/fusiona ter progresivnega metala, medtem ko je naslednje, Ascensoin pravo nasprotje. Gre za skladbo, v kateri prevladujejo mehki ambientalni toni in zveni kot kakšen intro v album, vendar je dejansko intro v tretjo skladbo Primal Eleven, kjer se ambientalne klaviature prelijejo v gostejšo glasbo, podprto z močnimi kitarskimi zvoki. Naslednja Wings Of Insanity je mnogo bolj zapomnljiva skladba, predvsem zaradi izredno slušnih in spevnih kitarskih solaž ter rifi kot podlaga klaviaturam. Frozen By Fire je nekako najcelovitejša skladba, ki pa ne presega že slišanega, kakor tudi vse instrumentalne skladbe do konca albuma (The Lone Spaniard, Molecular Heinosity). Album se zaključi z že omenjeno So Far Gone, ki lahko pomenu tudi nekakšno iztočnico za Derekov naslednji album.

Album Molecular Heinosity Dereka Sheriniana ne ponuja kakšnih novih pristopov. Gre za klasičen album progresivnega rocka, ki sčasoma zapade v monotonosti, kar je tudi največji problem tega albuma.

Iztok Rodež

Avtor: IZTOK RODEŽ

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.