Depeche Mode – Sounds of The Universe

Depeche Mode – Sounds of The Universe

Depeche Mode – Sounds of The Universe

2009, Mute / EMI
 
Depeche Mode kot po biološki uri že od začetka devetdesetih vsake štiri leta izdajo nov album; ali gre za navdih ali pogodbeno obveznost, ali mogoče kombinacijo obojega – mogoče je pa ta interval le dobro naštudirana marketinška strategija – ni niti važno. Dejsto je, da so štiri leta mimo in Martin Gore je spet ustvaril deseterico skladb – 3 je podobno kot na prejšnjem albumu Playing The Angel (2005, Mute / Dallas) prispeval vokalist Dave Gahan ter kompanjona Christian Eigner in Andrew Phillpott; ni jih težko razločiti.
 
Uvod v ploščo je precej nevrtotičen; prvih 65 sekund v skoraj sedemminutno In Chains je izredno neposrednih, kasneje pa je občutek nevrotičnosti predvsem posledica efektov in klaviatur; pa še lirike (In Chains, Wrong, Fragile Tension). Toda tudi kadar tematiko skladb postavijo bolj na obzorje, se že omenjeni nevrotičnosti v inštrumentalni podlagi ne odpovedo in v tej maniri vztrajajo skozi celoten album; ta odtenek je prisoten tudi v Gahanovih skladbah, vendar ni tako izrazit. Poleg tega so njegove skladbe bistveno bolj vznesene in ambiciozne (Miles Away-The Truth Is, Come Back), družbo v tem predalčku pa jima delajo na primer še Wrong ter Peace, sicer prva singla s plošče, ali pa zadnja Corrupt. Med trinajstimi (ter dodatni skriti skladbi Interlude No. 5) izstopata kratka inštrumentalna Spacewalker ter intimna Jazebel (spomnite se skladbe Comatose z albuma Exciter), razen teh dveh pa album deluje kot homogena celota.
 
Če je osnovna značilnost albuma konstantni občutek nevrotičnosti, pa se zvok iz naslova v skladbe prikrade šele v drugi polovici dobro uro trajajoče plošče. Depeche Mode vas v višje plasti atmosfere izstrelijo z omenjeno Come Back, sledeči Spacewalker je zelo v kontekstu, odisejada pa se naslovu primerno konča z Interlude No.5. Sounds of The Universe niti slučajno ni slaba plošča. Vendar niti slučajno ni tako dobra kot najboljši izdelki Depeche Mode.
 
 

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.