Zlatko – Svet je lepši

Zlatko - Svet je lepši

Zlatko – Svet je lepši

2008, Street13

 

Svet je lepši ni samo naslov zadnjega Zlatkovega albuma, ampak tudi njegovo osebno vodilo. Ostati pozitiven, ne glede na to, kar se dogaja okoli tebe, je rdeča miselna nit, ki se vleče skozi vse njegove dosedanje izdelke, trdno oporo pri tem pogledu na svet pa mu predstavljajo predvsem dobri medosebni odnosi ter ljubezen do ustvarjanja.

 

Besedila na novem albumu se dotikajo tem, ki jih je Zlatko dodobra premlel že na svojih prejšnjih albumih in so bolj ali manj stalnica dotične subkulture – ljubezen do glasbe, težko življenje, reperska konkurenca ter obvezen trojček, sestavljen iz žensk, zabave ter drog. Nekaj verzov pa je tudi bolj »narodno specifičnih« (npr. opevanje fužinskega junaka Nesteroviča in nejevolja zaradi nacionalnega radia, ki Zlatana ne pušča v eter).

 

Zlatko je kar tekoč, tudi rima se mu vse, je pa res, da so nekatere rešitve bolj preproste narave, recimo temu »osnovnošolske«. Obvezno moram pohvaliti groovy in funky spremljavo Cazzafure, ki je v primerjavi s prejšnjim albumom za odtenek spet bolj organska, sestavljena tudi iz »živih« inštrumentov (npr. saksofona in kitare).

 

Stari feni bodo z albumom zadovoljni, nove pa bo verjetno spet odvrnila obvezna »reperska folklora«, ki se kaže v nastopaštvu, egotripanju ter nenehnemu dokazovanju napram drugim, ki pri nas izpade milo rečeno čudno, a se bo potrebno počasi navaditi tudi na to, pozornost pa preusmeriti na druge stvari – v Zlatkovem primeru na nalezljivo spevnost ter melodičnost nekaterih komadov, ki ga uvrščajo že bližje radiu in pop glasbi. To seveda ni nič slabega, saj dobrega popa pri nas (skorajda) ni, prve rezultate pa prinaša tudi radijski format komadov – Zlatka sem zadnjič slišal na Valu 202. A bo torej končno odklenkalo amaterjem, ki s prozornimi, na seks cikajočimi verzi vladajo našemu popu?

 

Matjaž Gerenčer

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.