Slon in Sadež na Orto festu

SlonInSadez_Ortofest09_01

Ljubljana / Orto bar
7.4.2009

Tako kot že lani ravno na prvega aprila sta se tudi letos v razširjeni rokenrol zasedbi na Ortofestu ustavila Slon in Sadež. Vsekakor pravšnja prilika, da preverim, v kakšni kondiciji se legendarna dvojica, po letos malce manj odmevnem nastopu na Vikotrjih, nahaja letos. Vsaj glede na obisk bi lahko rekli, da se je občinstvo že dovolj zabavalo preko malega ekrana in se niti ni v posebej velikem številu namenilo v leseno dvorano Orto bara, tako da je bilo procentualno gledano število obiskovalcev podobno, kot je prodanih kart za napovedan Madonnin koncert na neobstoječem štadionu v Stožicah. Kar se slednje tiče, bo dogajanje vsekakor še zanimivo, kar se Slona in Sadeža tiče, pa kakšnega posebnega presenečenja nismo doživeli.

V kaki uri in pol, ko je bend na koncu z venčkom popevk Big Foot Mama lovil še zadnje minute pred uro strahov, smo se sprehodili praktično preko vseh treh plošč, če odmislimo ono prvoaprilsko z lanskoletnega koncerta v Ortu, ki jih je dvojica uspela izdati, odkar sta v radijske valove pred kakimi osmimi leti kar ostro zaorala s sedaj ponarodelo Talibani Reggae. Sta pa na koncertu predstavila tudi nekaj vsaj meni neznanih komadov, kar daje poslušalcem upanje, da se S’n’S pripravljajo na kakšen nov plošček, ki pa, vsaj po slišanem, na srečo, ali pa morda tudi na žalost, ne bo bistveno odstopal od dosedanjega opusa. Ostra, kritična besedila, ki kar primerno odslikajo našo stvarnost, smo od njiju že dodobra vajeni, je pa po drugi strani tudi res, da ravno v tem blestita. In zakaj bi pravzaprav menjali stvar, ki deluje sama po sebi? Bati se je le morda, da duet obstane v preveč poznanih obrazcih, ki na videz delujejo malce monotono, a fanta sta že večkrat pokazala, da se znata požvižgati na javno mnenje in storiti to, kar jima najbolj ustreza.

Zakaj potemtakem sploh oditi na koncert in v teh hudih časih odšteti 10 € za njun živ nastop, če pa si lahko za približno isti denar kupite tlačenke in njuno muziko poslušate v varnem krogu svojih bližnjih? Zaradi tega, ker sta v komunikaciji s publiko, čeprav se bo komu to zdelo malce nenavadno, preprosto nenadjebljiva. Res je, da je pozicija benda trdno na odru, mesto publike pa trdno pod odrom, in da boste zaman pričakovali pozive v stilu zdej-pa-usi-skupej-eno, a se praviloma zelo hitro odzivata na bolj ali manj duhovite opazke s strani poslušalcev, tako da je vsak njun nastop nekaj posebnega. Na vsakem nastopu, vsaj kolikor sem jih uspel videti, jasno pokažeta, da je njun humor pristen in spontan in da sta edinstvena, ne glede na to kje, koliko in ob kateri priložnosti se pojavljata v javnosti.

Morda se motim, a po torkovem nastopu na Ortofestu imam občutek, da S’n’S ne samo po številu članov prerašča v nekaj večjega, kot smo poznali do sedaj. Kaj pa lahko še pričakujemo od njih, pa vesta najverjetneje bolj ali manj samo onadva. Živi bili pa vidjeli.

Tekst in foto: Uroš Škrjanc

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.