Laibachov Volkswagner v Cankarjevem domu

Volkswagner_180409_01

Ljubljana / CD / Gallusova dvorana
18.4.2009

Po elektronski predelavi Umetnosti fuge so Laibach v družbi s simfoničnim orkestrom RTV Slovenija predelali tudi Wagnerjevo suito v treh dejanjih (Uvertura k Tannhäuserju, Siegfriedova idila, Ježa valkir), pod taktirko dirigenta Izidorja Leitingerja pa so nam jo predstavili v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. V dobro uro trajajočem glasbenem spektaklu so se v eno zlili različni glasbeni žanri eksperimentalne elektronike, jazza in Wagnerjeve klasične zvočne slike, s katero je v 30. letih prejšnjega stoletja obsedel tudi Adolfa Hitlerja.

Projekt, ki se je po besedah vpletenih moral zgoditi in katerega izvedba je bila le še vprašanje časa, je tako prinesel svojevrstno reinterpretacijo klasične glasbe izpod peresa Richarda Wagnerja, med katero so se posrečeno vpletli subtilni jazz vzorci, katerega korenine segajo na zečetek prejšnjega stoletja, kot radikalna protiutež pa so njim ob boku zazveneli popolnoma novodobni elektronski zvoki. Za vpletanje prvega je v prvi vrsti skrbel predvsem izvrstni trobentač Horst-Michael Shafter, ki je bodisi dopolnjeval bodisi povezoval orkestralno zvočno gmoto, levji delež jazzovskemu pridihu pa sta prispevala tudi Dejan Lapanja na kitari ter Janez Gabrič na klasičnih in elektronskih bobnih. Prav slednji so v družbi z elektronsko manipulacijo Iztoka Turka dodajali nekoliko bolj laibachovski zvok, ki primerno preobleki projekta tokrat ni bil v ospredju. Z vokalnimi linijami nas je za kratek čas v družbi štirih deklet angelskih glasov počastil tudi sam Milan Fras v njemu značilni opravi, za kak daljši diskurz pa je bila njihova vloga vsekakor prekratka.

Koncert, ki zaradi številčnosti in zaposlenosti zasedbe bržkone ne bo doživel prav pogostih ponovitev, naj bi tekom leta izšel tudi na DVD-ju, do takrat pa se lahko nadejamo še kakega svojevrstnega projekta. In če ste se tekom koncerta morda spraševali, kdo od prisotnih sploh je Laibach, je odgovor na dlani: Eber, Saliger, Dachauer, Keller in še milijon ostalih.

Tekst: Jurij Bizjak
Foto: Uroš Škrjanc

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.