Izštekane Majke v Cvetličarni

Majke_090409_01

Ljubljana / Cvetličarna
9.4.2009

Legendarna zasedba iz Vinkovcev je ponovno obiskala Cvetličarno, vendar tokrat ne v trdi formi, ampak so nam predstavili svojo zadnjo iznajdbo. Nastopili so v unplugged verziji in pokazali, da lahko na videz trde melanholične pesmi dobijo kanček upanja in pozitivne energije. Lani aprila so Majke prvič nastopile v unplugged verziji v Tvornici kulture v Zagrebu in iz tega materiala je nastal dvojni album Majke Unplugged. Fantje so s temi občutki odrinili na turnejo in se na poti ustavili tudi v Ljubljani.

Glede komadov nam seveda niso mogli ponuditi nič novega, vseeno je bilo v zraku čutiti dobro in pozitivno vzdušje, najbrž tudi plod celodnevnega lepega vremena. Bare je med komadi množico nagovarjal v nekoliko nerazumljivem jeziku, bolj artikuliaran pa je bil med samimi komadi. Zelo močan in trpeč vokal je bil v četrtek zelo vzpodbuden, kar je dalo slutiti, da tudi pri samouničujočemu rockerju, ki je v življenju preživel marsikaj hudega, obstaja volja do življenja. Tudi ostali fantje na odru so bili zelo dobro razpoloženi. Band seveda ni pozabil na nobenega od večjih hitov, kot so Mene ne zanima, Krvarim od dosade, Budi ponosan, A ti još plačeš, ki so bili razumljivo deležni največje pozornosti. Opaziti je bilo, da so poslušalci v glavnem res poznavalci in ne samo naključni obiskovali koncerta, ki so tam pač samo zato, ker se nekaj dogaja. Potrditev temu je bil tudi prizor, ko so se vsi obiskovalci pridružili petju ‘laganega’ komada Vrijeme da se krene.

Koncert nam ni ponudil praktično nobenih novosti, pa vendarle je pustil zelo dober vtis, ko človek lahko vidi, kako se težki rock z zelo osebnimi besedili lahko transformira v nekaj akustičnega, umirjenega in pozitivnega. Včasih je v življenju pač treba pogledati stvari z druge strani in to je Majkam uspelo. Upajmo le, da bodo ostali v tako dobrem razpoloženju še naprej in nam kmalu predstavili kakšno novo ploščo v njihovi trši verziji. Seveda, če se fantje niso začeli umirjati …

Tekst: Vladimir Petković
Foto: Uroš Škrjanc

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.