Igor Lumpert v Mariboru

igor_lumpert

Maribor / Narodni dom
23. 4. 2009
Vstopnina: 7€
 
Peti koncert znotraj cikla Jazz v Narodnem domu je na mariborskem odru postregel z glasbo Igorja Lumpreta. Lumpret je naše gore list, vendar večino svoje kariere deluje zunaj meja Slovenije ter Evrope. Saksofonista bi naj tako na koncertu spremljala Američana Joe Sanders na kontrabasu ter Thomas Crane na bobnih, vendar se nam ta zasedba v Mariboru ni predstavila.
Videli in slišali smo tako lahko Lumpreta z njegovo evropsko zasedbo: kontrabasist je Milan Nikolić, za ritem pa skrbi Howard Curtis. Zasedba se je predstavila suvereno in usklajeno. Začeli so agresivno in odločno, prevladoval je saksofon. Vendar se je trio tekom koncerta vedno bolj umirjal ter se pomikal bolj proti klasično-ortodoksnemu jazzovskemu izrazu. Le-ta je tudi veliko bolj liričen in kot tak prijeten ušesu poslušalca. Lumpret zasedbo suvereno vodi in usmerja skozi tone, vsi godci so imeli veliko časa za dokazovanje in solistične vložke. Uravnoteženost med glasbeniki je precejšnja in to mi je bilo pri tem koncertu izredno všeč.
Kletna dvorana Narodnega doma se je izkazala več kot primerna za jazzovski koncert. Zvok je soliden, glasbeniki in publika sta si blizu. Izhodišče za dober koncert je tako dano, vendar ga Lumpert ni znal izkoristiti popolnoma. Če se nad skladbami in izvedbo ne moremo pritoževati, pa je vtis skazil nekoliko hiter ter nenaden zaključek. Ravno ko se je zdelo, da se je zasedba ogrela in je koncert začel dobivati rep in glavo, je Lumpert oznanil konec nastopa. Minila ni niti dobra ura. Škoda.
 

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.