Headbanging KUD #2

Headbanging KUD #2

Headbanging KUD #2

Ljubljana / KUD France Prešeren
25.4.2009
Vstopnina: 12 / 14 /16 €
 

Tokrat se je na prečudovit, sončni sobotni dan zgodil še en dogodek, ki je pripomogel k boljši razpoznavnosti slovenskega metala. Čeprav ni bilo prav veliko obiska, se je zbrana družba lahko prepričala, da slovenski izvajalci kljub spomladanski utrujenosti prav nič ne počivajo. Kar sedem skupin se je zvrstilo na odru v dvorani KUD Franceta Prešerna v Trnovem. Vse skupaj se je začelo že zelo zgodaj, praktično sredi popoldneva, saj so se karte začele prodajati od 18. ure naprej. Ponovono je bilo poskrbljeno za pogostitev, tako da so se lahko obiskovalci dobro pripravili na “headbanganje”.

Začelo se je točno ob 19-ih z mlado in še ne uveljavljeno skupino Cold Dew, ki preigrava doom metal. Poudariti je potrebno, da je bil to njihov drugi nastop, zato je bilo videti še malček treme pri nastopu in malenkost tehničnih težav. Mogoče bi še dodal, da jim je manjkala komunikacija z občinstvom, vendar vaja dela mojstra, zato si jih bomo šli pogledat še na kakšen nastop. Za njimi so zatresli oder mladi brežiški death metalci Asgard, ki so se kljub napol prazni dvorani dobro vživeli v svoj nastop in ga izpeljali, kot je treba. Uigranost ni bila ravno cvetoča, ampak je treba tudi povedati, da jim je ob odstotnosti bobnarja priskočil na pomoč kolega iz skupine Septic Scum. Postregli so nam s skladbami z njihovega dema in pa priredbo švedskih Amon Amarth. Pol ure, kolikor je bilo skupinam dano, da predstavijo svoj material, je minilo hitro in že so bili na odru naslednji izvajalci z imenom Dalkhu. Po vsej dvorani se je razširil zvok black metala. Kljub doživetem nastopu je publika še vedno ostala ravnodušna, kar predstavlja za nastopajočo skupino še toliko večji izziv. Proti koncu se je le nabrala malce večja številka ljudi, ki so se vključili v šov.

Vulvathrone je bend iz Murske Sobote, ki igrajo death/grind core, so pa tudi že stari znanci slovenskih odrov, zato si jih je ogledalo večje število obiskovalcev. Prostaška besedila in trdi riffi so spravili publiko na noge in že je bilo zaslediti prve mosh pite, kar da skupini vedeti, da je publiki všeč njihov način igranja in nastopanja. Med skladbami so z izjavami zabavali publiko in tako še bolj začinili njihov nastop.
Med montažo in pripravo za naslednje bende se je spustilo platno in predvajani so bili videospoti slovenskih metalcev. Po vzpodbudnem začetku so na vrsto prišli death/black metalci Penitenziagite, skupina s težko izgovorljivim imenom je v slovenskih metal vodah dobro zasidrana. To, da so vešči nastopanja, se je videlo že po prvem komadu, ki je že ogrete obiskovalce še dodatno podžgal. Igrali so svoje skladbe in po pol ure se je zastor ponovno spustil. Čeprav so obiskovalci hoteli še kak komad, ga zaradi sedmih nastopajočih v eni noči niso dobili. Tako so prepustili oder naslednjim. Cyclone je skupina, ki je izbrala bolj old school vode, saj igrajo tako imenovani glam metal. Zaigrali so nam nekaj svojih skladb in tudi dve priredbi znanih izvajalcev Saxon in Iced Earth. Tokrat je bila prva vrsta polna deklet, ki so pomagale pri petju pevcu Anžetu.

Zadnji pa so na oder prišli Morana, ponovno še en predstavnik black metala v sobotnem večeru. Njihov nastop je bil dober, še posebej je treba omeniti stojalo za mikrofon (narobe obrnjena kosa na podstavku). Škod, da so imeli med nastopom tehnične težave, kar je malo pokvarilo prvi vtis, ampak če odštejem vse te skrbi, moram reči, da so bili vredni ogleda. Ura je odbila polnoč in s tem se je zaključil koncert, ljudje, ki so ostali, pa so zunaj še pokramljali o koncertu.

Žiga Fajdiga

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.