Hatesphere v Orto baru

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hatesphere (Danska), The Dying (Belgija), Artas(Avstrija), SIC (Ferski otoki)Ljubljana/Orto bar, 6. April 2009 Vstopnina: 16 EUR z rezervacijo, 20 EUR  na dan koncerta

V ponedeljek se je v okviru Ortofesta odvijal metal večer z gosti iz Danske Hatesphere. Skupina se je v Ljubljani ustavila na svojem promocijskem touru Alive & Dressed To the Nines, na katerem predstavljajo sveže izdan album To the Nines. Tako so se po nekaj letih vrnili v Slovenijo, nazadnje so tukaj nastopili na Metal Campu 2006. Poleg njih so nastopili še The Dying, Artas in Sic.
 
Hatesphere je danski modern trash/death metal band, ki je bil ustanovljen leta 1993 in je od takrat izdal kar 5 albumov oziroma je sedaj izšel šesti. Do leta 2000 so delovali pod imenom Necrosis. Večinoma so igrali kot predskupina bandom kot so Kreator, Morbid Angel, Soilwork, The Haunted, Mastodon, Dark Tranquillity in Chimaira. Od leta 2007 pa so po številnih glasbenih nagradah na Danskem začeli tudi z lastnimi turnejami. Band je kot mnoge druge pestila težava kar zadeva člane banda. Skoraj vsi iz prvotne zasedbe so odšli, do danes je ostal le eden in sicer kitarist.
 
Že prihod pred Orto bar je napovedoval bolj slab obisk, saj je ob 20.00 (uradni začetek) ni bilo tam skoraj nikogar razen osebja in članov nastopajočih skupin. S frendi smo namreč pričakovali nabito poln lokal, vendar od tega nič. Namesto tega je koncertu prisostovalo vsega 35 ljudi, če štejem zraven novinarje, fotografe in še natakarje v zgornjem prostoru. Žalost! Čeprav pa je bandom to omogočilo, da so si izborili svoj prostor pod odrom in se tako bolj prosto gibali- nekaj novega v Ortu.
 
Prvi so z nastopom začeli Sic, ki so z zelo udarno nu-metal glasbo in za konec še s priredbo Sepulture-Roots konkretno »pretresli« vse prisotne in dokazali, da se tudi na Ferskih otokih goji kvalitetna metal scena. Nato sta koncert nadaljevali skupini Artas in The Dying. Obe skupini sta predstavili nekakšen preplet old school metalskih riffov z trash, death metal in nu-metal potezami. Skupini The Dying se je poznala malo večja kilometrina, saj so svoj nastop izvedli precej bolj kvalitetno kot Artas.
 
Za finale so nastopili Hatesphere. Sledilo je »razgrajanje« na zelo sproščen, zabaven način. Pevec je po vsakem komadu nazdravljal s publiko, basist, ki je večino koncerta odigral na plešišču je delil objeme, kitarist se je kot vselej na tej turneji prevrnil v bobne… Prostora je bilo celo toliko, da je basist odšel do šanka, si naročil nekaj vodk in pred šankom odigral en cel komad- take stvari v Ortu precej redko vidimo, zanimivo! Band nas je popeljal skoraj čez celoten nov album, odigral pa je tudi nekaj svojih najbolj znanih komadov, med katerimi je izstopal Sickness within. Za konec so z odra stopili oba kitarista in basist ter zadnji komad odigrali in »odslemali« na plesišču.
 
Žal se je poznalo, da med obiskovalci ni bilo veliko poznavalcev njihove glasbe, ampak le fotografi, ki so bolj iskali kaj sočnega za v objektiv in ne v ušesa.
 

Tekst: Aljaž Novosel
Foto: Žiga Lovšin

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.