Glasna ropotarnica s StrojMachine

strojmachine_03

Ljubljana / Cvetličarna
16.4.2009
Vstopnina: 17 / 22 €

V četrtek se je v okviru koncertov Limited edition po plejadi prežvečenih in že n-krat videnih balkanskih glasbenikov predstavila domača zasedba StrojMachine, prej poznana pod imenom The Stroj, ki pa se je zaradi različnih pogledov v prihodnost razdelila na dva samostojna pola. Že stilsko ‘okrancljano’ dvorišče in dvorana sta napovedovala izvenserijski dogodek, kjer bodo ruženje kitar zamenjali precej bolj metalurško obarvani zvoki, vsakdanja besedila o še bolj vsakdanjem življenju pa glasni kriki podivjanega plemena.

Intru na dveh platnih prikazanega videospota za komad Let’s Went je sledila postrojitev četice za svoj kos ročno izdelane mašinerije, s katero so nam v dobri uri uprizorili pravo malo in prekleto glasno ropotarnico. Udrihanje po odpadnih sodih in porjavelih nazobčenih činelah je v kombinaciji s pihali in najnovejšo pridobitvijo v obliki na kompresijo delujočih orgel občestvo polovično zapolnjene Cvetličarne spomnilo na zvoke starega industrijskega obrata v polnem delovanju, vendar se v navideznem zvočnem kaosu vseeno uredilo v primitivne zvoke plesno naravnanega drum’n’bassa, surovega industriala in celo subtilnejše ritme jazzerskega eksperimentiranja. Tekočo plemensko ritmiko so mestoma prekinili le nekoliko anemično, v poltemi izvedeni komadi, ki so namesto klimaksa občinstvo za kratek čas potisnili med prestopanje in brezizrazno opazovanje.

Vštric odrskemu performansu se je pod stropom dvorane odvijala tudi ležeča slikarska kolonija v dvoje, saj sta na platno svoja trenutna občutja glasbe in konceptualno zastavljenega ambienta zlivala Nejc Smodiš in Sebastijan Šeremet. Zanimivo zastavljen koncept je bil zaradi prostorske stiske kljub izvirnemu kotičku visoko v zraku vseeno nekoliko neposrečeno postavljen, saj bi bržkone prav sočasno opazovanje glasbenega cirkusa in nastajanja umetnine obiskovalcu ponudilo tiste abstraktne občutke te vzajemne kombinacije zvoka in slike.

Tekst in foto: Jurij Bizjak

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.