Galova slastna kuhinja

gal_gjurin001_cd_apr09

Gal Gjurin
Koncert za srce in orkester
nedelja, 19. 4. 2009
Gallusova dvorana Cankarjevega doma, Ljubljana
razprodano

Na turoben dan, kakršna je bila ta nedelja, se popestritev še kako prileže. Tokrat nas je čakala v obliki triinpolurnega koncerta pod taktirko šefa kuhinje Gala Gjurina, vsestranskega slovenskega glasbenika in umetnika.

Izjemno dolg koncert, ki so ga popestrili številni glasbeni gostje, je napovedal že jedilni list, ki smo ga obiskovalci dobili v roke in je služil kot vodilo, pa čeprav v napačnem, nekulinaričnem vrstnem redu. Glasbeno poslastico, v prvem delu posvečeno predvsem novi Gjurinovi solo plošči Srce in pesmim skupine Gal in Galeristi, v drugem pa ljudskim priredbam, Oliviji in glasbenim improvizacijam, je odprla hladna predjed Čas bo na moji strani. Z lično okrašenega odra, ki ga je Gal Gjurin v družbi svojih glasbenikov in, precejšen del koncerta, gostujočega godalnega orkestra obvladoval izza s tehničnega vidika nagajivega klavirja, je izzvenela še večina pesmi z avtorjevega samostojnega prvenca, po odmoru pa so oder pričeli zasedati znani slovenski kuharji – Tokac z Igraj v kolu jabolko, Anika Horvat s Če bi jaz bila fčelica, Ana Dežman z Goreči ogenj brez plamena, Jadranka Juras s Kje so tiste stezice, Anžej Dežan s Siničjo tožbo in Severa Gjurin, Galova sestra in polovica žal razpadlega dua Olivija, ki je poleg ljudske San šetala v nadaljevanju odpela še vse najbolj znane Olivijine hite, od Kadar sva sama do Ledene, v kateri je led topila skupaj z Aniko.

Poleg legendarne Elde Viler, ki si je ob Lastovki resnično dala duška in za trenutek ukradla vso pozornost, Vlada Kreslina in Jana Plestenjaka sta svoje zakuhala še harmonikarja Miha Debevec in Tomaž Rožanec. Hitroprsteca sta dokazala, da "harmonika tudi v Ljubljani še zmeraj zmaga" in z Williams-Kidmanovsko Something Stupid požela izjemne aplavze. 

Ko nihče več niti ni štel bisov in smo že zdavnaj izgubili nadzor nad serviranim z jedilnika, je oder zasedla še četica z OŠ Prežihovega Voranca, t.i. kuharski vajenci, ki so pritegnili ob Srcu, preden je malce pred polnočjo mojster kuhinjo z gongom zaprl. Ob ustvarjalnosti, ki jo G. Gjurin izžareva, ne dvomim, da bo kmalu spet odprta in polna novih dobrot.

Tina H. Zakonjšek
foto: Simon Šturm

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.