Da Phenomena na Orto festu

daphenomena001_apr09

Da Phenomena
Orto fest. Orto bar. Ljubljana
9. 4. 2009
vstopnina: 10 evrov
V četrtek zvečer sta na letošnjem Orto festu, ki se je zdaj že prevesil v drugo tretjino, nastopila Da Phenomena. Čeprav se je na koncertu zbralo presenetljivo malo ljudi, pa se je ta brezkompromisen fantovski duo tudi v teh manj idealnih razmerah odlično odrezal.
Mate Brodar, po Magnificovem mnenju najboljši slovenski moški vokalist, in Anže Langus Petrović – Dagi, eden najbolj znanih domačih basistov in sestavni del mnogih bendov in/ali spremljevalnih skupin, sta oder zasedla okoli pol enajste ter takoj jasno dala vedeti, da publiki ne bosta pustila »spati«. Po uvodni Rad te imam (ne dovolj) sta se vrnila »v 80-a, v čas, ko so imeli geje radi« in se tako ponorčevala iz svojega komada Skupaj sva, enega prvih hitov z istoimenskega prvenca iz leta 2005. Sledilo je prepletanje starejših hitov, kot sta Nočem te nazaj in Punce fantje, in pesmi z nove plošče dP, izdane novembra lani. Med slednjimi sta širšemu občinstvu verjetno najbolj znani radijski hit Do sonca in Jočem, ki je na zanimiv način ujeta tudi na filmski trak.
Da Phenomena ne igrata samo lastnih komadov, pač pa (presenetljivo velik) del koncerta posvetita tudi priredbam. Tokrat sta nas razživela s Time Bomb od Rancid, ki je tudi najživahnejši del njunega repertoarja, in za intermezzo odigrala še venček Princeovih skladb, od Purple Rain do Kiss. Zdelo se je, da si pri petju priredb, predvsem refrenov, Mate še posebej rad da duška. Takrat prideta do izraza tudi razpon in barva njegovega glasu, ki ostaja v avtorskih skladbah včasih premalo izkoriščen.
Da Phenomena sta v četrtek zvečer nedvomno dokazala, da sta v glasbo preprosto zaljubljena. Poleg tega da sta dobra glasbenika, sta tudi zabavljača, ki s pravo mero animacije in, morda naštudiranih, pretežno gotovo spontanih verbalnih vložkov iz publike potegneta maksimum. Za povrh pa izpolnjujeta še glasbene želje, poslane prek novodobnih komunikacijskih sredstev. Če ste ju torej včeraj zamudili, se vam nove priložnosti ponujajo že v naslednjih dneh in tednih.
Tina H. Zakonjšek
foto: Simon Šturm

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.