Butthole Surfers v Festivalni dvorani

butthole_surfers_01

Ljubljana / Festivalna dvorana
26.4.2009
Vstopnina: 27 / 30 €

Nedelji 26.4.09 je sledil praznični ponedeljek, kar je bil še en razlog več, da si ta večer na vso moč privoščimo alternativno glasbeno poslastico, ki smo jo oz. »jo je Ljubljana« čakala dobrih 20 let. Oder Festivalne dvorane so v sklopu evropske turneje zasedli teksaški posebneži Butthole Surfers.

V štartu so nas slabo uro ogrevali in nam čistili slušne kanale domači hrupniki Crazed Farmers. S svojo mešanico rocka, punka, grungea, podkrepljeno z zvoki didžiriduja ter škotskih dud, so bili vsekakor dobra napoved za nadaljevanje večera.

Da pa bomo kaj kmalu pričeli uživati v težko pričakovanem, je bilo jasno, ko je skozi »zvočni manipulator« imenovan Gibbytronix stekel tok in so se zaslišale začetne melodije komada Kuntz s ploščka Locust Abortion Technician, ki velja za njihov najboljši izdelek. Čudaška peterica nas je, alternativne zanesenjake, v skoraj polni dvorani glasbeno popeljala preko zgodnjih štirih studijskih albumov ter prvega komercialno uspešnega Independent Worm Saloon iz leta 1993. Preostali repertoar pa so načrpali iz izdanih kompilacij raznih demo in studijskih posnetkov, preteklih koncertnih viž ter EP albumov.

Pregovorno provokativnemu ter divjemu odrskemu nastopu Surfačev, kjer nikoli ni manjkalo golote, erotičnih plesalk, igranja z ognjem, spornih video projekcij in še česa, tokrat nismo bili priča. Največ nekdanje energije sta uspela ohraniti in prikazati basist Jeff Pinkus ter nastopaški in ostri kitarist Paul Leary. Nekoč najbolj divji član zasedbe, frontman Gibby Haynes, pa se je ta večer bolj posvečal petju in se z zvokom veselo poigraval na Gibbytronixu. Med menjavanjem igranja na električno kitaro, saksofon in uporabo megafona pa je še vedno našel čas za pridno praznjenje malih zelenih pločevink. V ozadju pa sta mogoče malo manj opazno, a vseeno neutrudno tolkla po bobnih stoječa Teresa Nervosa ter King Coffey. Zvočna psihadelija, ki jo je na odru ustvarjala ta najbolj »zloglasna« peterica v preteklosti večkrat menjajoče se zasedbe, se je dobro dopolnjevala tudi s projekcijo bizarnih in provokativnih posnetkov na odrskem platnu. Člani zasedbe so se po glasnem spodbujanju iz dvorane še enkrat vrnili na oder ter nas ob inhaliranju zelene smotke pocrkljali še s tremi komadi.

Čeprav nas z nastopom niso uspeli šokirati, pa je bil poldrugo uro trajajoč nedeljski koncert prav gotovo alternativni glasbeni dogodek leta, ki bi se v Ljubljani moral zgoditi že veliko prej.

Playlista:
Kuntz intro
22 going on 23
One Hundred Million People Dead
Fast
Moving to Florida
Creep in the Cellar
Suicide
Rocky
Bar-B-Q-Pope
Cowboy Bob
Negro Observer
1401
Pitsburg to Lebanon
Too Parter/Tornado
Edgar
Cherub
Hey
I Saw an X-Ray of a Girl Passing Gas
Goofys Concern
Graveyard
Some Disput Over T-shirt Sales
Gary Floyd
……………………..
Bong Song
Blind Man
The Shah Sleeps

 

Tekst: Marjan Šinkovec
Foto: Jurij Bizjak

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.