Avtomobili zapeljali (v) Orto

2009_04_11_avtomobili2

Ljubljana / Orto bar
11.4.2009

Novogoriški Avtomobili so eden tistih bandov, ki mlajši generaciji predstavlja poznano zvočno kuliso, starejši pa jih omenjajo kot ene redkih glasbenikov, ki ustvarjajo kvaliteten rock, kakor da spada to le v preteklost, kljub temu, da še vedno aktivno ustvarjajo. Njihov zadnji projekt je bil sicer bolj poustvarjalne in retrospektivne narave – šlo je namreč za izdajo posnetka nastalega lansko leto v oddaji Klub klubov na Valu 202 pred živim občinstvom.

Kot že rečeno je večini mladih, katerih emšo se približno ujema s tistim od Avtomobilov, načeloma poznan obstoj banda, vendar bi le redki, kljub praktično legendarnamu statusu, znali imenovati komad ali dva. Popolnoma druga pesem pa je, ko jih slišiš igrati v živo. Kar na enkrat se zaveš, da prepevaš refrene praktično vsake pesmi na setlisti. In tako je bilo tudi tokrat. Avtomobili so odigrali svoj best of in temu primerno je bilo tudi navdušenje in sodelovanje občinstva. Ravno prav poln Orto, da ni bilo pretirane gneče, hkrati pa ni nikjer zevala praznina, je pel, plesal in skratka užival ter naredil pravo atmosfero ob že tako odlični glasbi.

Kaj reči o glasbenikih? Očitna je odrska kilometrina, ki jo imajo za sabo. Najbolj v ospredje postavljena sta odlični kitarist Boštjan Andrejc – Buši na kitari in pevec Marko Vuksanovič. Ob slednjem človek vedno dobi občutek, da pusti srce na odru. Hkrati je dober frontman, ki ne skuša zasenčiti banda in ni v funkciji dežurnega klovna, pa še vedno ohrani karizmo. Potrebno je omeniti tudi spremljevalna vokala klaviaturista in kitarista. Pogosto smo namreč priča »mutavim« instrumentalistom, ki zaverovano vase bolj ali manj virtuozno zlorabljajo svoje instrumente, ob tem pa voklista pustijo na suhem, brez kakršne koli pomoči ali obogatitve vokalnih linij, zato je odstopanje od tega gotovo treba pohvaliti.

Koncert v Ortu je bil izjemen. Najbrž eden boljših, kljub temu, da obisk ni bil optimalen, vsaj kar se organizatorja tiče (kakor menda ne na celotnem Orto festu). V naslednjem mesecu jih je mogoče ujeti še na nekaj koncertih, nato pa upamo na kaj novega – kaj ploščatega in polnega nove dobre glasbe.

Setlista:
Ona nosi uniformu
April
Prihaja moj dan
Gorica
Drugačno nebo
Skozi leta
Pot domov
Enkrat v življenju
Proti luni
Gospodar
Navaden dan
Odpri oči
Sama
Nekaj let
Ljubezen ne stanuje tu
Argentina
Enakonočje
V mrzlih dvoranah
——-
Legla je noč
Prljavi jezik
Hvala za pisma

Foto in tekst: MojcA SelaK

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.