Združeni metalci v Gali Hali

Metalsteel

Metalsteel

Ljubljana / Gala hala
20.3.2009

Slovenska metal scena se zdi živa kot najbrž še nikoli dotlej. V zadnjih letih redno prihajajo k nam večji (a na žalost ne največji) metal bandi in največja slovenska subkultura mora dobro premisliti, v katerega od dogodkov bo investirala svoje evre. Na žalost pa mediji le malo pišejo o tej glasbi, saj je premalo pocukrana za slehrnika, medtem ko specializirano poslušalstvo strada. Če se že obregnejo ob metalce, so to stereotipi in posploševanja, o sami glasbi pa največkrat ni govora, sploh pa nikakor ne pridemo do spodobnega izpostavljanja slovenskih bandov. Deloma je bil tudi temu namenjen enodnevni (enovečerni) metal festival v Gali Hali na Metelkovi, kjer so se na pobudo Gregorja Čulka, fontmana Interceprtor, temu bandu pridružili še Metalsteel, Chaosstar in Sarcasm.

 
Prvi so nastopili gorenjski Sarcasm. Zasedba iz osemdesteih svoj legendarni status vzdržuje zaradi preteklega ustvarjanja. Na žalost kvaliteta novejših glasbenih izdelkov izpod njihovih rok ni primerljiva s preteklimi. Živi nastopi so seveda poglavje zase. Energija med občinstvom in bandom je še vedno prisotna, v največji meri po zaslugi maskote banda – Mucija. Ostali člani banda so »novi« in resnici na ljubo niti ne delujejo kot band, pač pa let podpora frontmanu. Sicer dobra, a ne povezana podprora.
 
Metalsteel se v mojih očeh še vedno niso distancirali o oznake »metalčkov iz Medvod«, čeprav že nekaj časa niso več smrkavci, kot so bili pred leti, ko sem jih videla v Loškem Pubu na enem njihovih prvih špilov. Že takrat so bili odlični in marsikomu so spustili čeljust do tal, po premikih v postavi in stabiliziranju le-te pa so začeli s pravim delom. Odrska kilometrina in izkušnje so jim prinesli sproščenost na odru, v tem času so si pridobili precejšen krog fanov in kemija je delovala tudi tokrat. Skupno so fantje v bandu in publika za rojstni dan voščili odlični bobnarki Daši – double bass je prefekten.
 
Interceptor so po žanru odstopali od ostalih, bolj melodičnih bandov. Kljub temu je Gala Hala ostal polna in na moje presenečenje je mlado občinstvo dejansko poznalo legendarne graveyard metalce in jih celo podprlo s poznavanjem besedil.
 
In še zadnji – Chaosstar. Pred kratkim so izdali cd in se s krajšo promocijsko turnejo predstavili po Sloveniji. Popredalčlaki so se, ali pa so jih drugi, pod progresivni metal, kar mnoge odbije, saj pričakujejo nadrkane inšturmentaliste brez kakršnegakoli stika s publiko… No, pri Chaosstar se tega ni bati. Band je tehnično odličen, vendar ne na škodo poslušljivosti ali komunikativnosti z občinstvom. Kljub temu, da publika očitno ni poznala glasbe kot pri predhodnikih, je bilo vzdušje odlično.
 
Metalski festivalčič je bil uspešen. Publika kljub dobrim štirim uram koncerta ni zapustila prizorišča za kakšen tobačni zvitek in prepustila katerega od bandov prazni dvorani, kakor je v navadi. Ravno tako ni bilo nepotrebno dolgih premorov med bandi, ozvočenje je bilo zadovoljivo, klubsko pač, obiskovalci pa navdušeni.
 
Še nikoli bolj kot tokrat je bilo očitno, da se metalske generacije zares menjajo. Ne le zato, ker ne poznam več polovice prisotnih na koncertu, kakor se je to dogajalo včasih, povprečna starost je bila najbrž manjša od moje … Pa saj je prav tako. Naj se zadeva premika naprej. No, v tem primeru nazaj – v osemdeseta.
 
Foto in tekst: MojcA SelaK

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.