Slovenija še vedno metalska

Incite

Incite

Kaj? Koncert Soulfly, Incite in Kaoz
Kdaj? 10. marec 2009
Kje? Mediapark, Ljubljana
Cena vstopnice: 25.50 €
 
Zgodbo o tem koncertu je najbrž treba začeti pred slabim mesecem dni, ko je neslavno propadel plan o koncertu Sepulture. Band, ki pod tem imenom deluje, kljub temu, skupnega imenovalca s prvotno legendarno zasedbo skorajda nima več, zadnjih nekaj let tradicionalno nastopa na slovenskih odrih. Ob letošnji prestavitvi in kasneje odpovedi koncerta pa so se poleg previsoke cene vstopnice, minusa priimka Cavalera in neprofesionalnosti organizatorja, pojavila še ugibanja o morebitni dokončni zamenjavi metal generacij in posledičnemu nezanimanju za tovrstni metal ter morda celo propadlem napovedanem koncertu Soulfly. Dokaz, da je bil pesimizem odveč, se je ponudil ta torek.
 
Polno parkirišče že ob zgodnji osmi uri je dalo vedeti, da obisk ne bo boren in marica pred vhodom in prestrašeni policisti (metalcev se je treba bat’, ja), ki so prišli pogledat, kaj se lepega dogaja, pa so že pred začetkom popestrili dogajanje.
 
Slovenski organizator je imel možnost sam izbrati prvi nastopajoči band in ta čast je pripadla velenjskim Kaoz. Precej predvidljiva, a nikakor ne napačna odločitev. S tem se je strinjala tudi vsa, do takrat zbrana publika, ki je aktivno participirala ob glasbi, med tem ko se je precejšen del občinstva še zadrževal zunaj ob svojih tobačnih razvadah.
 
Na celotni Conquer turneji Soulfly spremlja band Incite. Znanj je predvsem (ali pa zgolj) zaradi pevca, Richieja Cavalere, Maxovega posvojenca. Glasbeni vplivi so očitni, najbrž pa bi bilo krivično za uspeh kriviti samo sorodstveno povezavo. Nikakršno zagotovila namreč ni, da se bo publika dobro odzvala na glasbo. A tokrat je bila publika navdušena. Dvorana je bila praktično polna, prve vrste v elementu, za njimi pa moshpit. In to že pri predskupini, katere glasbe ni poznal praktično nihče.
 
Soulfly že nekaj let nastopajo v stalni zasedbi Max Cavalera na kitari in vokalu, Marc Rizzo na kitari, Bobby Burns na basu in Joe Nunez za bobni. Max je okrog sebe zbral odlične glasbenike, ki jih, odkrito rečeno tudi potrebuje. Na čase ga zmanjka pri vokalu, ker ga rešuje basist, večinoma ima kitaro ob sebi zgolj za okras, kjer potem stopi v osprednje odlični Rizzo, ki se je izkazal tudi tokrat. Pripadlo mu je tudi nekaj minut slave ob perfektni solaži. Maxova komunikacija s publiko je odlična. Morda je to karizma. Le s kretnjo lahko dvigne razpoloženje na koncertu še za stopničko više, pa čeprav se zdi, da to ni več mogoče. Praktično neprekinjen moshpit skozi ves koncert je bil neizbežen. Deležni smo bili tudi navijaškega Ole-ole dela ob spremljavi celotnega banda na bobnih. Max je na oder povabil tudi enega od fanov, ki je (najbrž ob vsej tremi in navdušenju hkrati čudežno) ujel ritem in za nagrado dobil bobnarsko plačko.
 
Setlista preteklih nastopov je obetala veliko in to smo tudi dobili. Seveda je bil velik del koncerta posvečen novemu albumu Conquer, seveda pa niso manjkali niti komadi starejšega datuma ter vložki Caracass, Slayer, Cavalera Conspiracy, celo nekaj Metallice in seveda Sepulture. Omeniti je treba, da so spustili Roots Bloody Roots in namesto tega zaigrali Babylon. Nekateri so se sicer nad tem nekoliko pritoževali. Sama si sicer še vedno nisem čisto na jasnem, ali naj Maxu očitam nekonsistentnost v smislu, »če si se Sepulturo odločil pustiti, jo pusti pri miru v vseh smislih« ali naj bom hvaležna, da imam priložnost slišati stare Sepulturine v najboljšem približku originalne izvedbe. No, ja. Babylon je bil neprecenljiv.
Slišati je bilo kar nekaj pritožb na račun ozvočenja, saj se spodaj menda Maxa skorajda ni slišalo, medtem ko je bila zvočna slika na balkonu precej dobra.
 
Ljubljana je bila torej deležna odličnega koncerta. Naslednji dan so nastopili v Zagrebu, kjer pa so bili obiskovalci priča precej drugačnemu nastopu kot pri nas. Nekateri ga opisujejo kot skrajno neporfesionalnega, drugi kot eno najbolj norih in nepričakovanih doživetij. Pobrskajte po spletu!
 
Tekst: Mojca Selak
Foto: Živa Lovšin
 

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.