Prepričljiv uvod YounGunZ Toura v Ostrigi

Kids Bill

Kids Bill

Škofja Loka / Rdeča ostriga
13.3.2009

Zvesto tradiciji, se je letošnji RSQ YounGunZ Tour pričel v škofjeloškem klubu Pri rdeči ostrigi, kjer se je petek 13. podaljšal do pol tretje ure, ko je pevec Corkscrew (le) zapustil oder. Svojevrsten comeback, ob katerem je izgledalo, kot da se v štirih letih kamniške zasedbe ni spremenilo nič – razen kitarista – je dodatno začinila pestra ponudba prvih treh predstavnikov letošnjih finalistov natečaja.

Večer so v funky vodah vpeljali ljubljanski zabavljači Kids Bill, katerih glasba je vsaj tako simpatična in spontana kot kvartet. Ta je uspešno krmaril med zasanjano in plesno noto s svojimi avtorskimi »dobro se sliši« komadi, ki še precej bolj prepričljivo, kot na posnetkih, zvenijo v živo. Ravno dovolj preprost preplet boja za ospredje med kitarskim in ritemskim duetom bo ob kilometrini in bolj prezentnem izrazu lahko pravi atribut za dobre rock žure.

Na prvem koncertu v tujini so M’Burns iz Crikvenice brez zadržkov prisotnim odprli usta že na tonski vaji, a kot da bi jih mladost malce izdala, so na koncertu lovili občutek in šele drugo polovico odigrali kot nu-metal bend, ki ima nekaj posebnega v svoji udarnosti. Prepričali so publiko, ki jim je namenila celo največ glasov, a bili kljub mnenju komisije zadovoljni in prepričani, da se k nam še vrnejo. Prva ponudba za koncert je padla že v petek…

Komisija pa je ob glasovanju malenkosten zaostanek dveh glasov nadoknadila in z zmago nagradila nastop The Cowmonkeys. Trio je najbolj učinkovit v svoji preprostosti in brez težav pripravi istrsko mineštro različnih žanrov tudi v enem komadu. Morda je na trenutke nekoliko šibka vokalna sekcija, a učinkovitost neobičajne drže dveh opic in krave je v tem, da kot stroj meljejo glasbo iz sebe, kar poosebi bobnarska žival Roberto. Ob izidu EP plošče s tremi skladbami je preboj na finale v Gali hali tudi primeren trenutek, da trio izkoristi priložnost in dobi zasluženo pozornost.

Za finale pa je s prvim klubskim koncertom po štiridnevni turneji maja 2005 v sklopu krstne turneje YounGunZ poskrbel povratek Corkscrew. Polna dvorana ostrige je pričakala rahlo modificiran kvartet s karizmatičnim primorskim kitaristom in pozo, ki je fantje niso pozabili. Vseeno je ostal občutek, da je bilo to šele ogrevanje, koncert za prijatelje pred velikim promocijskim nastopom ob izidu prvenca. Vse opcije pričakovanega so pozabljene ob napadu Corkscrew, kar so potrdile tudi neverjetno posrečene stand-up domislice. Vsekakor je bilo lepo spet videti brata Kožar v akciji, Burgerju pa ob vokalnih interpretacijah ne more človek zameriti niti prstov v riti. Odličen koncert kot popotnica za YounGunZ vikend v Murski Soboti in Postojni.

Tekst: PR / Toni Cahunek
Foto: MIha Rekar

Fotogalerija:

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.