Lepa Brena razvnela Halo Tivoli

Lepa Brena razvnela Halo Tivoli

Lepa Brena razvnela Halo Tivoli

Ljubljana / Hala Tivoli
21.3.2009

Ena od zadnjih branikov bratstva in enotnosti Lepa Brena je v soboto zvečer nastopila v ljubljanski ledeni Hali Tivoli, za katero se je še pred koncertom zdelo, da ne bo polna. Vendar smo se še kako ušteli, vendar gremo lepo po vrsti.

Brena je v Ljubljani predstavljala svoj novi album Uđi slobodno, z istoimensko pesmijo, ki so jo obiskovalci znali na pamet, je tudi odprla koncert. Že otvoritvena pesem je povzročila evforijo in navdušenje, med njo pa so se s prihodom še ostalih obiskovalcev razblinili tudi dvomi o polni dvorani. Poleg polne dvorane je bil impozanten tudi pogled na oder, saj sta poleg Brene in njenega benda Miligram nastopila še pihalni in komorni orkester, kar je skupaj zneslo okrog 35 ljudi. In ko človek sliši pionirko turbofolk glasbe in eno od največjih estradnic na področju bivše Jugoslavije z vsem temi glasbili, je to nekaj res velikega, saj prav vsi veljajo za kvalitetne glasbenike, ki se spoznajo na svoj posel. Seveda so ljudje najbolj zabavali ob že skoraj ponarodelih pesmih, ki so Breno zapisale v zgodovino, kot so Čačak, Mile voli disko, Bato bato, Čik pogodi, itd … Eden od vrhuncev koncerta zame osebno je bila pesem Jugoslovenka, pri kateri so izstopila čustva predvsem starejšega dela publike, spomnilo pa je na čas bratstva in enotnosti. Pri pesmi Robinja so glabeniki pokazali tudi obvladovanje elementov orientalske glasbe. Malo je motilo le to, da je Brena kar trikrat (!!) odpela pesem Uđi slobodno in s tem dala jasno vedeti, da bi rada čim bolje spromovirala nov album.

Koncert je trajal skoraj tri ure in je opravičil na prvi pogled mogoče kar drago vstopnico (40 €). Lepa Brena je pokazala, da je prava profesionalka in da ji trenutno res ni para na Balkanu, ljudje pa jo cenijo zaradi njene drže, ki jo je pokazala ob vseh zadnjih dogodkih iz polpretekle zgodovine. Brena je za množice tudi spomin na čase, ko so ljudje lahko živeli v sožitju in se ne niso obremenjavali z različnimi nacionalizmi in nestrpnostjo. V nek hibrid ji je uspelo povezati tradicionalno balkansko glasbo in pop, ki je ljudem zelo blizu, če je pa še lepo vse zapakirano, še toliko bolj. Lepa Brena je prijeten in neškodljiv svojevrstni fenomen na Balkanu.

Vladimir Petkovič

Povezani članki:

  • Ni povezanih člankov.